RADIOAKTIVNI ČOVEK iz Černobilja dolazi u Beograd

Izvor: Blic, 25.Apr.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADIOAKTIVNI ČOVEK iz Černobilja dolazi u Beograd

Film “Ruski detlić” pobednik Sandensa u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, biće prikazan i na predstojećem "Beldoksu", u međunarodnom takmičarskom programu.

Istovremeno, film se pojavljuje u trenutku kada se u svetu obeležava trideset godina od najveće nuklearne katastrofe koja je pogodila Evropu i svet – eksplozije centrale u Černobilju (Ukrajina, tadašni SSSR), koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Prema zvaničnim izveštajima, do nesreće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je došlo usled greške u vertikalnim šipkama koje kontrolišu rad reaktora, kao i zbog osoblja koje je neadekvatno obučeno za rad na novodizajniranom reaktoru. Međutim, brojne teorije dokazuju drugačije. Film Čada Grasije “Ruski detlić” bavi se upravo jednom od mogućih drugih verzija šta se zapravo dogodilo u Černobilju i zbog čega.

Film prati Fedora Aleksandroviča, radioaktivnog čoveka koji je imao četiri godine 1986, kada je bio izložen otrovnim posledicama černobiljske nuklearne eksplozije. Samim tim, bio je nateran da napusti dom. Sada ima 34 godine, živi kao umetnik u Ukrajini, s radioaktivnim stroncijumom u kostima i jedinstvenom opsesijom tom katastrofom koja je promenila svet – zašto se ustvari desila?

Poseban ekskluzivitet ovogodišnjeg "Beldoksa" činiće i dolazak samog reditelja Čada Grasije kao i protagoniste filma Fedora Aleksandroviča, radioaktivnog čoveka, koji će sa beogradskom publikom razgovarati o filmu “Ruski detlić” odmah nakon projekcije u Domu omladine. Projekcijie filma su u nedelju 15. maja u 20 sati u Domu omladine Beograda i u ponedeljak 16. maja u bioskopu Fontana.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pobednik Sandensa na Beldocsu

Izvor: B92, 25.Apr.2016

Film “Ruski detlić” pobednik Sandensa u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, biće prikazan i na Beldocsu, u međunarodnom takmičarskom programu...Istovremeno, film se pojavljuje u trenutku kada se u svetu obeležava trideset godina od najveće nuklearne katastrofe koja je pogodila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.