Putujuće pozorište Šopalović za 132. rođendan niškog pozorišta

Izvor: RTS, 11.Mar.2019, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Putujuće pozorište Šopalović" za 132. rođendan niškog pozorišta

Svečano je u niškom Narodnom pozorištu. Dan kada su pre 132 godine osnovani kao pozorište "Sinđelić", obeležava se premijerom predstave "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.
Lepota poetskog jezika i filozofska suština odlike su Simovićeve drame, koja od praizvedbe 1985. godine do danas neprestano uzbuđuje pozorišne stvaraoce.

"Zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 'Putujuće pozorište Šopalović' danas, pa zato što mi živimo upravo, odnosno ja živim u trenutku kada se duboko preispitujem čemu ova umetnost, na koji način ovu umetnost i pozorišnu i svaku drugu umetnost doživljavaju neki ljudi u društvu, kakvo je mesto umetnosti i umetnika u društvu", objašnjava rediteljka Mandić Rigonat.
Kako lepota utiče na zlo, postoje li granice između pozorišta i života, neka su od pitanja za građane okupiranog Užica i glumce koji bi da se usred rata bave umetnošću.
"Misija pozorišta jeste, i uvek je bila, da postavlja izvesna pitanja, da ponudi neke odgovore, ne da definiše, ali da dâ mogućnost izbora", kaže Dejan Cicmilović, koji u predstavi igra Vasilija Šopalovića.
Ulogu Blagoja Babića tumači Aleksandar Mihailović.
"Imao sam čast, pre svega, da igram i da upišem u svojoj biografiji da sam bio deo nekih Šopalovića, verujem da će ovi Šopalovići biti značajni za ovaj teatar", naveo je Mihailović.
Nišlije su izabrale da dan pozorišta bude i početak prvog pozorišnog festivala "Teatar na raskršću", koji će do 19. marta okupiti pozorišta od Slovenije do Bugarske.
"Ta odluka, da se festival 'Teatar na raskršću' spoji sa danom Narodnog pozorišta Niš, zapravo je jedna naša potvrda uspeha i želje da okupimo na jednom mestu sve značajne pozorišne institucije, pozorišne stvaraoce ne samo Srbije već i regiona", objašnjava Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu.
Pozorišni stvaraoci i stručnjaci će u pratećem programu festivala, između ostalog, razmotriti i produbljivanje saradnje pozorištâ sa ovih prostora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.