Prvi film o Openhajmeru snimljen je u Srbiji 1970. godine: Inspiracija za Kristofera Nolana VIDEO

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 14:27

Prvi film o Openhajmeru snimljen je u Srbiji 1970. godine: Inspiracija za Kristofera Nolana VIDEO

Više od pola veka pre Kristofera Nolana, Beogradska televizija snimila je svoju verziju filma o J. Robertu Openhajmeru "Slučaj Openhajmer".

Kritičari film o tvorcu atomske bombe već svrstavaju u jedno od najvećih ovogodišnjih filmskih ostvarenja, ali malo ko zna da su život slavnog fizičara Roberta Openhajmera i njegovo suđenje posle Drugog svetskog rata bili tema TV drame snimljene za Beogradsku televiziju 1970.

Režija: Arsenije Jovanović po nemačkom scenariju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pisca Hajnara Kifarta.

Tokom Drugog svetskog rata, američki fizičar Robert Openhajmer bio je šef istraživačkog tima za stvaranje atomske bombe. Sa te funkcije je smenjen 1953. godine zbog nesuglasica sa Atomskom komisijom SAD u vezi sa razvojem hidrogenske bombe, a do nesuglasica je došlo kada je shvatio da bomba nije napravljena da okonča rat, već da pokrene neke nove sukobe.

Istraga protiv njega u zloglasno vreme antikomunističke histerije i "lova na veštice” iz vremena senatora Makartija povezivala ga je sa mnogim ljudima koji su bili deo Komunističke partije, iako on sam nikada nije bio član, već je samo saosećao sa komunističkih ideja.

Međutim, kroz tu istragu isplivale su velike moralne i psihološke dileme sa kojima su se suočavali naučnici tog doba. Priča oko istrage postavljena je kao suštinski deo Nolanovog filma, sa mnogo dodataka o Openhajmerovom životu i prošlosti.

Radnja Jovanovićevog filma smeštena je samo u standardnu sudnicu gde likovi prepričavaju šta im se dogodilo u procesu izrade atomske bombe u Los Alamosu, kao i situaciju posle Drugog svetskog rata. Roberta Openhajmera igra Branko Pleša, koji je dramatično prikazao sve moralne dileme fizičara. Pored njega, u filmu igraju i Petar Banićević, Predrag Tasovac, Stojan Dečermić, Marko Todorović i Rade Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.