Prvi Zlatni globusi

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi "Zlatni globusi"

Atraktivni početak Festivala u Karlovim Varima, uz dodelu nagrada Rene Zelveger i legendarnom češkom animatoru Bretislavu Pojaru. Na programu i "Klopka" i "Optimisti"

Uz već tradicionalan, a uvek drugačiji akrobatsko-scenski igrokaz na velikoj sceni, uz prisustvo predsednika Republike Češke Vaclava Klausa i brojnih domaćih i inostranih gostiju, u petak veče svečano je počeo 42. Festival u Karlovim Varima. Takođe po tradiciji, na prvoj festivalskoj večeri dodeljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se i prvi "Kristalni globusi" – nagrade za izuzetan doprinos svetskom filmu i za životno delo. One su u ovogodišnjem festivalskom izdanju pripale američkoj filmskoj zvezdi i oskarovki Rene Zelveger i legendarnom češkom animatoru Bretislavu Pojaru (83), uz čije su "crtaće" odrastale generacije i generacije Čeha i autora koji su krenuli njegovim putem.

Pojarovo stvaralaštvo dobro je poznato i izvan granica Češke, gledaoci širom sveta imali su priliku da zapamte i zavole njegove crtane junake – dva pametna a dozlaboga lenja medvedića koja su vazda upadala u nevolje. Za svoje filmove osvajao je i velike kanske nagrade, 1954. i 1973. godine kada je za animirani film "Balablok" Pojar osvojio "Zlatnu palmu", ali će u bogatoj filmskoj biografiji ovog neumornog stvaraoca ostati zabeležena i njegova saradnja sa kanadskim producentima koja je počela još krajem 60-ih, u vreme nemirnog Praškog proleća...

Ali, kako to obično biva kada se publika sretne sa Holivudom, zvezda večeri bila je Rene Zelveger. Za slavu festivala u Karlovim Varima, kaže, čula je od svojih kolega koji su ovde već boravili, ali najviše od Madlen Olbrajt, bivšeg američkog sekretara, koja poslednjih godina mnogo pomaže ovoj velikoj filmskoj manifestaciji u zemlji u kojoj se rodila. Lepa reč Olbrajtove, dakle, dovela je Zelvegerovu na noge razdraganoj publici koja ju je pozdravila ovacijama uz željno iščekivanje biografskog filma "Mis Poter" Krisa Nunana, u kojem igra glavnu ulogu (na ovakav način započinje redovni bioskopski život ovog filma u Češkoj).

Ovogodišnje festivalsko izdanje, do 7. jula, nudi više od 220 filmova, premijera i "repriza" raspoređenih u devet programskih celina, među kojima su i svi pobednički filmovi 60. Kanskog festivala. Festivalski čelnici – slavni glumac i profesor Jirži Bartoška i legendarna selektorka Eva Zaoralova, ne bez ponosa, ističu da su za glavne takmičarske programe, trku za "Zlatni globus" i ostala festivalska odličja, obezbedili čak devet svetskih i 38 evropskih premijera. Među glavnim ovogodišnjim konkurentima je i veliki broj starih karlovovarskih znanaca, reditelja koji su ovde već osvajali nagrade (dobar običaj svih festivala A kategorije je da vode računa o autorima koje smatraju "sopstvenim otkrićem"), poput Jana Sveraka, Mađara Zoltana Kamodija, Islanđanina Baltazara Kormakura, Korejca Min Bung-Huna ili turskog slavodobitnika Ferzana Ozpeteka, ali i novopridošlica Norvežanina Berda Brejena, Rusa Alekseja Popogrebskog ili Argentinke Sabrine Fardži.

Srpski filmovi tradicionalno su dobrodošli u Karlove Vari. Eva Zaoralova je u atraktivni program "Horizonti" uvrstila "Optimiste" Gorana Paskaljevića (prošle godine bio je predsednik žirija), a u konkurenciju za nagrade programa "Istok na Zapadu", ovog puta odabrala film "Klopka" Srdana Golubovića (2006. jednu od glavnih nagrada osvojio je Oleg Novković sa filmom "Sutra ujutro"). Premijera Golubovićevog filma zakazana je za večeras.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.