Prva strategija razvoja kulture u Srbiji

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva strategija razvoja kulture u Srbiji

Pančevo prvo uradilo Strategiju kulturnog razvoja za period 2010–2015. godina

Pančevo – Posle višemesečnog rada tima radnika u kulturi, dve konferencije, nekoliko radionica i mesec dana javne rasprave, Pančevo je ovih dana, prvo u Srbiji, dobilo Nacrt strategije kulturnog razvoja grada za period 2010–2015. godina. Kao osnova za izradu Strategije poslužila je „Nacionalna strategija pridruživanja EU” iz juna 2005.

Kako kaže Nemanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rotar, gradski odbornik zadužen za kulturu, tokom rada na ovom dokumentu, koji je trajao od oktobra 2008, bilo je problema, a najveći se dogodio početkom ove godine kada je, zbog smenjivanja direktora jedne kulturne ustanove u Pančevu, od osam članova tima za izradu strategije, njih pet podnelo ostavku. Bio je to, kako su obrazložili, gest uperen protiv stranačkog upliva u kulturu.

Da bi se došlo do relevantnih podataka i želja kulturnih radnika i građana Pančeva, anketirana su 382 lica, među kojima su 52 kulturna poslenika. Aktivno je u dopunjavanju i korigovanju Strategije, pored ovih, učestvovalo još oko 150 osoba. Interesantno da je najveći broj anketiranih, izražavajući želje, na prva mesta stavio održavanje festivala, negovanje tradicija i zaštitu kulturne baštine. Na osnovu dobijenih rezultata i sopstvenih zaključaka, tim je u strategiji predložio oko 200 mera koje bi u narednih šet godina valjalo primeniti kako bi se unapredila oblast kulture na teritoriji grada Pančeva.

Izrada prve strategije kulturnog razvoja u Srbiji bila je komplikovana i zbog veoma razuđenog sistema organizacije kulturnih ustanova. Na teritoriji grada postoji devet seoskih domova kulture, 15 ustanova kulture i čak 60 udruženja i neformalnih grupa koje se bave kulturnim stvaralaštvom.

Grad Pančevo za kulturu izdvaja mnogo veći deo budžeta, no što je to slučaj u državi. Od 2001. do 2009. taj procenat je varirao od 4,52 do 7,92 odsto. Većnik Rotar kaže da u Pančevu oduvek nije najveći problem bila količina novca izdvojena za kulturu, već način njegove raspodele, pa je bilo nužno ovome u Strategiji posvetiti posebnu pažnju.

M. Šašić

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.