Prva predstava žene pisca u Šekspirovom pozorištu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2010, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva predstava žene pisca u Šekspirovom pozorištu

U Šekspirovom pozorištu "Gloub" u nedelju uveče će biti prekinuta 411 godina duga tradicija jer će se na sceni odigrati prva predstava čiji je autor žena pisac, piše britanski list "Independent".

Reč je o komadu Nel Lejšon (48) pod nazivom "Bedlam", koji govori o događanjima u ozloglašenoj londonskoj psihijatrijskoj bolnici u 18. veku i prati priču devojke sa sela koja je primljena u ovu instituciju.

Prva predstava žene pisca u "Gloubu" u žanru crne komedije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << govori o stravičnom tretmanu kojem su bili izloženi duševni bolesnici u to vreme i pomami za džinom koja je vladala u britanskoj prestonici.

Lejsonova, takođe, piše radio drame i romane, a postavka njenog komada na scenu čuvenog "Glouba" smatra se "simboličnim napretkom za žene pozorišne pisce", navodi se u listu.

Pored toga, upravnici pozorišta navode da britanska pozorišna scena, kojom godinama dominiraju muškarci, sada beleži veliki broj komada čiji su autori talentovane žene.

Prema analizi koju je prošle godine sprovela feministička pozorišna grupa "Sfinga", samo 17 odsto predstava u Velikoj Britaniji potpisuju žene.

Pozorište "Gloub" otvoreno je 1599. godine, ali je do temelja izgorelo 1613, dok je novi "Gloub" otvoren 1997. godine, oko 200 metara od mesta na kom se prvobitna zgrada nalazila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva predstava žene pisca u Šekspirovom pozorištu

Izvor: S media, 05.Sep.2010

U Šekspirovom pozorištu "Gloub" danas će biti prekinuta 411 godina duga tradicija jer će se na sceni odigrati prva predstava čiji je autor žena pisac, piše britanski list "Independent"...Reč je o komadu Nel Lejšon (48) pod nazivom "Bedlam", koji govori o dogadjanjima u ozloglašenoj londonskoj...

Nastavak na S media...

Prva predstava žene pisca u Šekspirovom pozorištu

Izvor: Blic, 05.Sep.2010

U Šekspirovom pozorištu "Gloub" danas će biti prekinuta 411 godina duga tradicija jer će se na sceni odigrati prva predstava čiji je autor žena pisac, piše britanski list "Independent". ..Reč je o komadu Nel Lejšon (48) pod nazivom "Bedlam", koji govori o događanjima u ozloglašenoj londonskoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.