Prva knjiga Dobrice Erića objavljena pre 60 godina

Izvor: B92, 29.Jul.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva knjiga Dobrice Erića objavljena pre 60 godina

Ove godine navršilo se šest decenija od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića (1936-2019) - "Svet u suncokretu" i tim povodom izdavačka kuća "Kreativni centar" objavila je novo izdanje njegove knjige "Naša gošća godina" uz ilustracije Marice Kicušić.

"Erić piše pesme kao što tkalja tka ćilim ili kao što devojka veze vez: s puno šara, boja, ukrasa, koji se prepliću i prelivaju. Zato njegove pesme liče na ucvetale voćke u proleće i na grane teške od plodova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u jesen", rekao je Dragiša Vitošević, poznati srpski književni istoričar, teoretičar, kritičar, pripovedač i antologičar.

Veliki pesnik, pisac i novinar Dušan Radović istakao je: "Šarene slikovnice Dobrice Erića prepune su lepih imenica i lepih prideva, bogate kao krošnje drveća, uzavrele kao košnice, guste kao život u travi. Presipaju se od obilja, jedva staju u usko korito njegovih stihova". Dobrica Erić, pesnik, prozni i dramski pisac, rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća, u Gruži, u Šumadiji, gde je, čuvajući stada i obrađujući zemlju, proveo čitavu mladost.

Svoj zavičaj, detinjstvo i drage osobe opevao je u mnogim pesmama koje su pune slika i boja, setnih osećanja i radosti. Satkane su od šara i čarolija, od ljubavi prema prirodi i čežnje za detinjstvom. Kao profesionalni pisac i kazivač svojih pesama, Dobrica Erić je u zrelim godinama živeo u Beogradu, ali i u svom rodnom kraju, koji je zauvek ostao motiv njegovih stihova.

Umro Dobrica Erić

Knjiga "Naša gošća godina" nastala je u vreme kada je Erić bio član redakcije "Poletarca", poznatog časopisa za decu koji je izlazio u Beogradu sedamdesetih godina 20. veka. Sećajući se tog perioda, Dobrica Erić je pričao o tome kako je pred svojim velikim prijateljem Dušanom Radovićem, tada glavnim urednikom "Poletarca", govorio pesmu o godišnjim dobima. Ona se Radoviću toliko dopala da ga je nagovorio da opiše sve mesece. Tako je nastala ova zbirka, a prvo objavljivanje bilo je upravo u "Poletarcu".

Kako je govorio Dobrica Erić: Oni koji su mnogo gori ubeđuju nas da smo najgori narod

Do sada je objavljeno više stotina knjiga s poezijom i prozom Dobrice Erića, a među njima mnoštvo onih koje su za decu. Najlepše među njima su: Vašar u Topoli, Slavuj i sunce, Ogrlica od grlica, Torta sa pet spratova, Dobrica - čobanska torbica, Reka s ružom rimovana, Dolina suncokreta, Car pčelar, Od ratara do zlatara, Pesme o svicima, Pismo kraljici cveća, Deca sa zlatom lipe u kosi i druge. "Kreativni centar" je od sada objavio Erićeve knjige "Velika pesma o jednom malom jagnjetu", "Svitac pšeničar i vodeničar", "Priča iz mravljeg sveta", "Blago voća i povrća", "Sunčeva deca" i "Priča duga tri lanca iz lovačkog ranca".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prva knjiga Dobrice Erića objavljena prije 60 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2019

Ove godine navršilo se šest decenija od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića (1936-2019) - "Svet u suncokretu" i tim povodom izdavačka kuća "Kreativni centar" objavila je novo izdanje njegove knjige "Naša gošća godina" uz ilustracije Marice Kicušić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.