Prva izložba svetske novinske fotografije u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva izložba svetske novinske fotografije u Srbiji

BEOGRAD - Prva izložba svetske novinske fotografije u Beogradu, na kojoj su izloženi nagrađeni snimci fotoreportera načinjeni širom sveta, otvorena je sinoć u Domu omladine u prisustvu ambasadora Holandije u Srbiji Ronalda van Dartela, ambasadora misije OEBS-a Hansa Ola Urstada i ministra kulture Nebojše Bradića.

Ministar Bradić je kazao da po svojoj kreativnosti i potencijalima, izložena dela svetskih fotoreportera predstavljaju u suštini pravu umetnost, ukazujući naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na njihovu angažovanost.

"Najvažnije kod autora ovih fotografija je što idu u susret svetskim krizama i u njima nalaze inspiraciju, pokušavajući da ovekoveče značajne događaje i bar na prvi pogled zaustave vreme koje neumitno prolazi", istakao je Bradić.

On je naglasio i značaj planiranih radionica za profesionalne fotoreportere, koje će naše fotoreportere približiti svetskoj sceni i izrazio uverenje da su oni budući učesnici jedne ovakve izložbe.

Holandski ambasador Dartel je rekao da će iskoristiti ovu izložbu kao povod da kroz debate i predavanja o slobodi medija skrenu pažnju na medije u Srbiji, koji su u teškoj situaciji i izrazio zadovoljstvo što se ukazala prilika da i Beograđani vide ovu značajnu izložbu.

Postavku čini 185 fotografija razvrstanih u 10 kategorija, koje su nagrađene od strane nezavisne organizacije "Vorld pres foto".

Na konkurs za najbolju novinsku fotografiju, koji svake godine organizuje "Vorld pres foto" sa ciljem da promoviše rad fotoreportera, stiglo je tokom 2008. godine 100.000 fotografija 6.000 fotoreportera iz 125 država, a najboljom je proglašen snimak američkog fotoreportera Entoni Sua.

Izložbu, koju je podržala i misija OEBS-a, do sada je videlo oko dva miliona ljudi u 100 gradova sveta, a u Beogradu biće otvorena do 30. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.