„Prošvercovanog“ pobednika neće videti niko u Iranu

Izvor: Danas, 16.Feb.2015, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Prošvercovanog“ pobednika neće videti niko u Iranu

Berlin - Iranski reditelj Džafar Panahi je osvojio Zlatnog medveda na nedavno završenom Berlinalu za film „Taksi“, koji je na ovaj festival prošvercovan, a dan posle trijumfa je rekao da je srećan zbog nagrade, ali da žali što njegovo ostvarenje ne mogu da vide Iranci, jer je zabranjeno u Iranu.

„Zaista sam srećan zbog sebe i iranske kinematografije, ali nijedna nagrada ne može da nadoknadi činjenicu da moj narod ne može da gleda film“, rekao je Panahi, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u tajnosti snimio film. Reditelju je zabranjeno da radi u Iranu i da putuje u inostranstvo. Zbog toga je film tajnim kanalima stigao u Berlin.

Panahi je uhapšen u martu 2010. godine dok je pripremao film o demonstracijama protiv tadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinežada. Sud mu je zabranio snimanje filmova u periodu od 20 godina, jer je optužen za protivrežimsku propagandu. Prema njegovim rečima, već godinama je umetnost, posebno kinematografija, „politizovana“ u Iranu.

Ovo je već treći Panahijev film koji se bez njegovog prisustva prikazuje na Berlinalu, od kada se ovaj reditelj u Iranu prvo našao u zatvoru, a posle i u kućnom pritvoru, što ga očigledno nije omelo u snimanju filmova. U „Taksiju“, u maniru sirovog realizma, autor beleži susrete sa ljudima tokom vožnje taksijem, koji u trenucima kada ga prepoznaju iskreno komentarišu sve njegove dosadašnje filmove, što „film čini i simpatičnim i povremeno baš zabavnim filmom“.

„Ograničenja često primoravaju umetnika da još bolje radi, ali te granice umeju ponekad da budu toliko represivne da unište projekat ili dušu umetnika. Umesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji“, rekao je predsednik žirija, američki reditelj Daren Aronofski.

Veliku nagradu žirija, Srebrni medved, osvojio je čileanski reditelj Pablo Laren za mračni film „Klub“, dok je za najbolju režiju žiri ravnopravno dodelio nagrade rumunskom reditelju Radu Judeu za crno-beli film „Aferim“ i poljskoj rediteljki Malgoržati Šumovskoj za crno-humornu dramu „Telo“.

Glumačke nagrade, za najbolju žensku i mušku ulogu, osvojio je glumački par iz britanskog filma „45 godina“ Endrua Hejga - Tom Hartli i Šarlota Rempling.

Među ostalim dobitnicima su „Iksanul“ Haijra Bustamantea iz Gvatemale (nagrada „Alfred Bauer“ za film koji otvara nove perspektive), „Biserno dugme“ Čileanca Patriso Guzmana (najbolji scenario), dok su nemački „Viktorija“ i ruski „Pod električnim oblacima“ podelili nagradu za izvanredan umetnički doprinos. Nagrade su dobili snimatelji Sturli Brend Grevlen, odnosno Evgenij Privin i Sergen Mihalčuk.

Nagrade je dodelio sedmočlani žiri na čelu sa američkim rediteljem i producentom Darenom Aronofskim.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazano je više od 400 filmova, a 19 se takmičilo za glavnu nagradu.

„Flotel Europa“ nagrađen u Berlinu

Dansko-srpska koprodukcija, dugometražni dokumentarni esej-film „Flotel Europa“ reditelja Vladimira Tomića, dobitnik je nagrade Tagesšpigel na ovogodišnjem Berlinalu. Nemački nacionalni dnevni list Tagesšpigel od 2007. sponzoriše ovu nagradu, koju dodeljuje devetočlani žiri najboljem filmu u programskoj sekciji Forum.

U saopštenju žirija navodi se da je „Flotel Europa“ „impresivan film koji se služi montažom VHS video materijala sa početka devedesetih, snažna mešavina dokumentarnih i fiktivnih elemenata“, kao i da „fascinira zahvaljujući ekspresivnoj snazi amaterskih snimaka, koji su vešto povezani sa ličnim refleksijama“.

Montažu potpisuje Srđan Keča, koji je ujedno i producent filma uz Selmu Jusufbegović, za zvuk je odgovoran Alex Pavlović a za obradu slike Riko Hojland Hansen. Ovaj dugometražni mikrobudžetni film ostvaren je u koprodukciji Film Workshop-a Danskog Filmskog Instituta i produkcijske kuće UZROK iz Srbije, uz podršku Danskog državnog fonda za umetnost i Filmskog centra Srbije. K. R.

Sebastijan Silva dobitnik nagrade „Tedi“

„Nasty Baby“ Čileanca Sebastijana Silve proglašen je najboljim filmom na Berlinau u konkurenciji ostvarenja koja za temu imaju homoseksualnost. Film je priča o ljubavnoj vezi dvojice muškaraca koji žive u Njujorku i žele da usvoje dete. Nagrada „Tedi“ ustanovljena je 1987. godine, a njen prvi dobitnik bio je španski reditelj Pedro Almodovar za film „Zakon požude“.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Panahijev film zabranjen u Iranu

Izvor: Studio B, 17.Feb.2015, 16:57

Iranski reditelj Džafar Panahi, koji je u subotu uveče osvojio Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu za film "Taksi", izjavio je da žali što njegovo ostvarenje ne mogu da vide Iranci jer je zabranjeno u Iranu..."Zaista sam srećan zbog sebe i iranske kinematografije, ali nijedna nagrada...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.