„Propeler Motovuna” putuje u Peru

Izvor: Politika, 30.Jul.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Propeler Motovuna” putuje u Peru

Ceremonija dodele nagrada kaskaderu Ivi Krištofu počela osudom napada na Teofila Pančića koji se na nekoliko sati pojavio u Motovunu

Motovun – Nagrada „Propeler Motovuna”, najveće priznanje energičnog festivala u živopisnom istarskom gradiću, pripalo je peruanskom filmu „Oktobar” Dijega i Danijela Vege, koji na svojevrstan način ukršta rusku duhovnost sa živopisnim koloritom latinoameričkog katolicizma.

Žiri na čijem je čelu bio legendarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slovenački snimatelj i reditelj Karpo Aćimović Godina, a članovi glumica Nataša Dorčić i scenarista i montažer Dušan Trančik, odluku je doneo jednoglasno uz obrazloženje da „Propeler” daje „za emocionalnu sugestivnu sliku ljudskih odnosa i gorkosti života izloženu čistim filmskim jezikom”. Specijalnu nagradu žirija osvojio je film „Četiri lica” sardinijskog reditelja Mikelanđela Framantina i to za „za originalnu priču o protoku vremena mikrokosmosa našeg života”. Ovom filmu pripala je i nagrada Međunarodnog žirija kritike Fipresci.

Novoustanovljena nagrada „Bauer” (i 5.000 evra) koja se dodeljuje za najbolji film u regionu u prethodnoj kinematografskoj godini, pripala je hrvatskim rediteljima Goranu Deviću i Zvonimiru Juriću za film „Crnci”. U najužem izboru za ovu nagradu, o kojoj je kroz tri kruga većanja odlučivalo biračko telo sastavljeno od četrnaest profesionalaca iz regiona, među kojima je bio i reditelj Srđan Dragojević, našli su se još i filmovi „Kenjac” Antonia Nuića i „Edit i ja” našeg autora Aleksandra Gajića. Nagrada koja nosi ime Branka Bauera, jednog od najvažnijih jugoslovenskih reditelja, ustanovljena je sa namerom da učini mali ali dragoceni korak ka izgradnji mostova među kinematografijama regiona. Prema rečima Rajka Grlića „filmskim stvaraocima iz regije pitanje je opstanka: mala tržišta postaju preslaba da bi se na njima razvijale ozbiljne kinematografije, te je gradnja mostova, putovanje filmova, koprodukcije... jedina slamka spasa”.

Takozvana „Nepotkupljiva nagrada” Motovuna, koju dodeljuje hrvatski ogranak Transparensi internešnal, pripala je francuskom filmu „U početku” Gzavijea Đianolija (o mitu i korupciji u građevinskom biznisu), s kojim je uz molitvu mitu, korupciji i plavim kovertama, u izvedbi „sveštenika” Borisa Dežulovića i Radka Poliča, svečano i započeo festival.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Motovun Maverik” (motovunski disident) je slavni „montipajtonovac”, reditelj Teri Džons koji je stigao na sam kraj festivala.

Među ovogodišnjim motovunskim laureatima je i legendarni kaskader svetskog glasa Ivo Krištof, čije su akcione vratolomije obeležile čitav serijal filmova – od Bulajićeve „Bitke na Neretvi” do „Gladijatora” Ridlija Skota. Na ceremoniji dodele nagrade „50 godina” Krištofu, koja je započela osudom napada na beogradskog novinara Teofila Pančića (usput, Pančić se još vidno kontuzovan pojavio u Motovunu na nekoliko sati), prikazan je kratki film o ovom neobičnom filmskom radniku čija karijera ne zna za granice. Krištof je nagradu posvetio „generaciji kaskadera pre njega i naročito onoj posle njega”.

Dvanaesto izdanje festivala u Motovunu proteklo je u dobroj atmosferi koju nije uspela da pokvari ni kiša kakva se, kažu, već decenijama ne pamti u Istri...

Dubravka Lakić

objavljeno: 31/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.