Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propast dubrovačke vlastele, tragična ljubav i Dučićevi stihovi DELO STEVANA HRISTIĆA KOJE JE IMALO ČUDNU SUDBINU

Opera „Suton” u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc biće premijerno izvedena večeras (19.30) na velikoj sceni Madlenijanuma, u okviru 48. Bemusa.

- Ovaj projekat je od istorijskog značaja za naše muzičko izvođaštvo, pre svega zato što je kompozitor Stevan Hristić jedna od najsjajnijih zvezda na našem muzičkom nebu. Jedan je od osnivača Muzičke akademije, osnivač Beogradske filharmonije, akademik. Poznat je po sjajnom baletu „Ohridska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << legenda”. Ljubitelji solo pesme ga znaju po često izvođenoj pesmi „Jesen”, a poznavaoci horske muzike po originalnom „Opelu u b-molu”. Manje poznata opera „Suton” je zapostavljena, iako je izvođena pedesetih godina - kaže dirigent Vesna Šouc za „Blic”.

Napisana je 1923, izvedena 1925, a autor je tokom 1953. i 1954. dopisao baletski divertisman. U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je 1954. godine, a u SNP Novi Sad 1994. i 2001, ali bez baletskog čina. Ovaj izgubljeni deo partiture je pronađen i rekonstruisan zahvaljujući radu Muzikološkog društva Srbije.

- Prvi put se izvodi kompletna opera „Suton”. U šarolikom baletskom divertismanu slušaćete klasične baletske igre, za razliku od operskog okvirnog dela, koji je obojen kasnoromantičarskom muzičkom paletom. Zanimljivo je i to što operski pevači, inače stara dubrovačka gospoda, plešu menuet - objašnjava ona.

U centru zbivanja je snažna ljubav između devojke plemićkog roda i kapetana poreklom iz nižeg staleža, a njihova ljubav ima tragičan ishod. Dubrovačka vlastela propada, suton je u njihovim dušama, u atmosferi dela.

- Sam autor se pobrinuo da muzičkim sredstvima na najdelikatniji mogući način prikaže složena psihološka stanja svih aktera. Hristićev muzički jezik je kasnoromantičarski, ali sa impresionistički obojenim orkestrom. Pored libreta Ive Vojnovića, tu su i stihovi Jovana Dučića, čija pesma „Snovi“ čini deo integralne partiture. Opera „Suton“ obiluje divnim romantičnim melodijama i sigurna sam da će se dopasti široj publici - objašnjava poznati dirigent.

Podsetimo se šta je Hrstić pred premijeru “Ohridske legende” rekao: ” Nije mi cilj da zadovoljim onaj mali broj muzičkih stručnjaka već da široka publika uživa u mojoj muzici”.

- Zaista i jeste tako. Omladina treba da provodi više vremena u pozorištu I da se kroz najkvalitetnije umetničke sadržaje obrazuje, usavršava i oplemenjuje - zaključuje Vesna Šouc.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Večeras premijera opere "Suton"

Izvor: B92, 22.Okt.2016

Opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, biće premijerno izvedena večeras u "Madlenianumu", u okviru 48. Bemusa...Premijera opere srpskog kompozitora, u produkciji Opere i teatra "Madlenianum", nosi odlike izuzetnog poduhvata, koji je trajao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.