Propast Indijane Džonsa i Nemoguće misije: Šta je uništilo Forda i Kruza?

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 12:05

Propast Indijane Džonsa i Nemoguće misije: Šta je uništilo Forda i Kruza?

Filmovi "Openhajmer" koji je uprkos "skromnom" budžetu od sto miliona dolara do sada zaradio 650 miliona na blagajnama, i "Barbi", koja je već premašila milijardu dolara zarade, na budžet od 150 miliona dolara, su svetli prieri ovog leta kada je reč o bioskopima.

Međutim, oni su više izuzetak nego pravilo. Gotovo da su svi zaboravili na akcione heroje uz koje su generacije odrastale a u njih je ovog leta uloženo najviše.

Naime, akcioni heroji, koje igraju Harison >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ford i Tom Kruz, vratili su se ove godine u bioskope u filmovima "Indijana Džons: Artefakt sudbine" i "Nemoguća misija: Odmazda – Prvi dEo" u nadi da će moćna kombinacija eskapizma i nostalgije podstaći uspeh na blagajnama. Međutim, ovi filmovi važe za najveća razočaranja ovog leta, navodi Variety.

Najskuplji filmovi svih vremena

Peti dEo "Indijane Džonsa", koji je premijerno prikazan krajem juna, zaradio je 375 miliona dolara u svetskim bioskopima za šest nedelja prikazivanja, dok je prvo poglavlje sedmog dela "Nemoguće misije" za jednu nedelju manje inkasiralo 523 miliona dolara.

Iako su to veliki iznosi, problem je u tome što je reč o filmovima koji se ubrajaju među najskuplje svih vremena.

Svaki od njih koštao je oko 300 miliona dolara i to pre nego što je za marketing utrošeno barem stotinu miliona, što znači da bi, kad se podvuče crta, mogli da budu i na gubitku.

Neki smatraju da je za sve kriva pandemija.

"Ovi filmovi bi bili mnogo ekonomičniji da nije bilo pandemije. Ali uprkos tome što je to uticalo na rast njihovih budžeta, na kraju krajeva, koštaju koliko koštaju, a ostvarili su uspeh kakav su ostvarili”, kaže Šon Robins, glavni analitičar firme “Boxoffice Pro”.

Uspeh se meri samo na blagajnama

Ipak, vredi napomenuti da studija procenjuju profitabilnost filmova isključivo na osnovu rezultata na blagajnama i da ne uzimaju u obzir šta zarade na prikazivanju preko ugovora sa kablovskim televizijama i striming servisima.

Postoji mogućnost da će oba filma zahvaljujući tome ipak biti "u plusu".

Šef kompanije “Dizni” Bob Iger nedavno je rekao analitičarima da, iako kompanija radi na smanjenju troškova filmova koje proizvodi, “Artefakt sudbine” doprinio je rastu interesovanja za ranije djelove franšize na servisu Dizni Plus.

"Postoji prilika da se zaradi novac kroz striming i druge vrste prodaje, ali to je daleko u budućnosti. To je igra na duže staze, umesto na kraće. Nije im cilj da im film bude profitabilan za 25 godina", kaže Džef Bok, analitičar firme “Exhibitor Relations” za Variety.

“Nemoguća misija” na nuli

"Nemoguća misija" mogla bi da “bude na nuli”, ako zaradi 600 miliona u bioskopima, tvrde upućeni u budžet tog filma.

Vredi imati u vidu da je prethodna "Nemoguća misija" zaradila 791 milion dolara, a još jedan film Toma Kruza "Top Gan: Maverik" je prešao iznos od jedne milijarde na blagajnama prošle godine. Ipak, blokbasteri sve teže dostižu profitabilnost, naročito nakon teških godina pandemije.

Samo četiri filma u 2023, osam u 2022, pet u 2021. i nijedan u 2020. godini premašili su zaradu 700 miliona dolara. Poređenja radi, to je pošlo za rukom 12 filmova u 2019. i devet u 2018.

Filmovi po svemu sudeći neće biti mnogo jeftiniji za snimanje, iako su pandemijske mere zaštite ukinute.

Štrajk u Holivudu dodatno komplikuje sve

Dodatno je sve zakomplikovao štrajk u Holivudu, zbog kojeg će sada već očigledno kasniti objavljivanje nekoliko velikih naslova predviđenih za 2024. godinu, što se drastično odražava na njihovu cijenu.

Neki rukovodioci studija procenjuju da su troškovi produkcije filmova od trenutka kada su glumci pokrenuli štrajk u julu počeli da rastu za čak dva miliona dolara mesečno.

U svakom slučaju, ako je neko pomislio da su crni oblaci za Holivud prošli nakon pandemije, oni su još uvek tu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.