Pronađene fotografije koje oslikavaju BOLNU ISTORIJU BEOGRADA iz 1915. godine (FOTO)

Izvor: Blic, 14.Nov.2017, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađene fotografije koje oslikavaju BOLNU ISTORIJU BEOGRADA iz 1915. godine (FOTO)

Novopronađene četiri fotografije ulaska Nemaca u Beograd 1915. godine i nepoznata fotografija Miloša Crnjanskog u lovu Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti donirao je književnik Goran Nedeljković.

Fotografije nemačke okupacije Beograda 1915. fotografisali su nemački vojnici i sa fronta kao razglednice slali svojim prijateljima i rođacima.

- Beograd je te, 1915. godine ostao sa svega oko osam hiljada duša, dok su ostali svoje utočište pokušali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pronađu povlačeći se sa braniocima. Jedna fotografija slikovito govori o Beograđanima koje je rat pretvorio u lutalice: Široka ulica, zaprežna kola pretovarena uspomenama na prethodni život i dva vola upregnuta u jaram, ka putu bez cilja, bolna su i večna slika naše istorije.

Druga fotografija svedoči o ljudima koji, očajni, svoje nade nisu uspeli da polože na pleća upregnute životinje, već su ostali u gradu. Izašli na ulice, posedali tik uz put, njihovu nesreću koju je nemački vojnik jasno ovekovečio, vidimo kao da se ona ovog trenutka odigrava pred našim očima.

Na jednoj izbledeloj fotografiji može se videti kula Nebojša, vidno oštećena u borbama, dok se na drugoj vide ruševine u centru grada - objasnio je Goran Nedeljković.

Ovaj književnik najmlađi je legatar i kolekcionar Udruženja "Adligat", koji od svoje 28 godine mnoge vredne i retke knjige i dokumentaciju poklanja ovom Udruženju. U njegovom legatu se mogu naći posvete Gintera Grasa, Mike Alasa, udžbenici i potpisi Radivoja Koraća, kolekcija pisama svih ministara vlade Milana Stojadinovića, dopisnica Ive Andrića Aleksandru Vuču, pisma Milana Kašanina i Milorada Panića Surepa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.