Pronađen Vivaldijev koncert

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen Vivaldijev koncert

Izgubljeni koncert za flautu slavnog kompozitora Antonija Vivaldija pronađen je u dokumentima koji pripadaju jednom škotskom lordu, saopštio je Nacionalni arhiv Škotske.

U saopštenju izdatom 7. oktobra Nacionalni arhiv je objavio da je otkriven koncert „Il Gran Mogol". Za ovo Vivaldijevo delo do sada se znalo samo zahvaljujući jednom prodajnom katalogu.

„Ovaj koncert do sada je bio poznat zahvaljujući katalogu jednog holandskog prodavca knjiga iz XVII >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veka. Otkriće da koncert zaista postoji nestvarno je i veoma uzbudljivo", izjavio je Andrew Woolley, istraživač sa Univerziteta u Sauthemptonu. Upravo je Woolley bio taj koji je utvrdio autentičnost ovog dela.

Koncert „Il Gran Mogol" deo je kvarteta izgubljenih Vivaldijevih koncerata. Preostala tri koncerta „La Francia", „La Spagna" i „L'Inghilterro" još uvek nisu pronađena. „Il Gran Mogol" će prvi put posle nekoliko vekova biti izveden 26. januara naredne godine u australijskoj dvorani „Perth Concert Hall".

Antonio Lucio Vivaldi, poznat i kao „Crveni sveštenik", rođen je 4. marta 1678. godine u Veneciji. Kao jedan od najpoznatijih baroknih kompozitora, Vivaldi se proslavio svojim koncertima za violinu. Najpoznatija je njegova serija koncerata za violinu pod nazivom „Četiri godišnja doba". Svojim kompozicijama stekao je slavu i tokom života, ali su Vivaldijeva dela dostigla još veću popularnost nakon njegove smrti, 28. jula 1741. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.