Promocija knjige o novosadskom pank bendu Pekinška patka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 04:07

Promocija knjige o novosadskom pank bendu "Pekinška patka"

Promocija knjige "Čovek patka" održaće se večeras u 20 sati na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, a okupljenima će se obratiti neki od intervjuisanih čije su priče objavljene u knjizi: Peca Popović, Siniša Škarica, Sloba Konjović, Vitomir Simurdić, Sreta Kovačević, Cila Šital Puri, Siniša Reljin, Joca Adamov, Ivica Vlatković, Caki Kravić, Karolj Kovač i Branko Škorić. 

Veče će obeležiti i nastup novosadskog gudačkog kvarteta TAJJ koji će izvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << klasičan pank u aranžmanima kompozitora Ljubomira Milanovića.

Pozivamo vas da dođete i čujete one koji su, svako na svoj način, doprineli da se priča o panku u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji pojavi pored Rijeke i Ljubljane, i u Novom Sadu.

Kako nagoveštava priređivač "u ovoj knjizi svaki od intervjuisanih 12 aktera daje nov ugao gledanja na vreme koje se, iz ove perspektive, može okarakterisati najpre kao bezbrižno i plodno, vreme jednakih mogućnosti za sve koji su želeli nešto da urade i da se ostvare – vreme kada se znanje cenilo, iskustvo nagrađivalo, a neposlušnost kažnjavala".

Objavljivanje knjige pomogla je Uprava za kulturu Grada Novog Sada, a izdavač je "Multimedia books" iz Beograda.

                                                                             *********

Oktobar 2020, popodne u doba korone

Sedimo tako, što bi pokojni Atić rekao, moja hanuma i ja, i divanimo... Kad, zove Vita Simurdić, kome se uvek obradujem:

— Srele, je l' ideš večeras u Američki kutak na promociju one knjige? Znaš, pominju se tamo i Pekinška patka i Caffe expres u kontekstu novog talasa.

— Dragi moj prijatelju, meni je samo zbog tebe žao što neću doći, jer govoriš na promociji, ali pravo da ti kažem, dosta mi je toga da mi drugi objašnjavaju šta je mene inspirisalo, šta sam ja želeo i nameravao... a da me pri tom niko ni ne pita isto. Tako, nemoj mi zameriti, ali propustiću jer ne bih da se nerviram. Znaš, ovo je neko čudno doba novinarskih i književnih trendova kada ljudi pišu o tuđim životima, pri tom ne pitajući ni za dozvolu, ni za mišljenje, da ne pominjem autorstvo... Ništa ne razumem.

— Ha-ha. Znam na šta misliš i slažem se. I sam sam nebrojeno puta bio u istoj situaciji. Nego, postoji samo jedan način da rešiš sve to.

— ???

— Sedneš i sam napišeš knjigu.

Ispričamo se nas dvojica još koji minut i nasmejemo, ja se okrenem prema ženi i prepričam šta me Vita savetovao, pa sa ushićenjem kažem: "Otvaraj laptop! Piši!'' Ona će na to: "Pa... hajde''. Inače, to je njen čuveni diplomatski odgovor na sve moje revolucionarne ideje. Kada smo se tek upoznali i izašli par puta, ja je pitam; "Vidi, meni je ovo gubljenje vremena, hajde se ti preseli kod mene, imaćemo više prilike da budemo zajedno?''. Kaže ona: ,,Pa... hajde''. Nakon dva-tri meseca našeg nazovi zajedničkog života (jer sam ja više bio na putu, nego u Novom Sadu), ja je pitam: "Hajde da se mi uzmemo?'' Ona kaže: ,,Pa... hajde''.

I tako smo se latili posla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.