Promocija knjige Zanatski dom u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige "Zanatski dom" u Novom Sadu

Promocija knjige pesnika Đorđa Sladoja „Zanatski dom“ biće održana u sredu 27. novembra u 20 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Pored autora, na promociji knjige će govoriti Ivan Negrišorac i Želidrag Nikčević.

Iz kakve to čudesne riznice Đorđo Sladoje svakom novom knjigom pred čitaoca iznosi nepatvoreno lirsko blago? Zašto je već sam ton njegove pjesme, koja je u krajnjoj liniji ipak običan tekst, toliko očaravajući? Kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uopšte moguće da tkanje zvuka i smisla tako neusiljeno a suvereno prerasta u jedinstven pjesnički odjek, kao da ne pjeva neki hercegovački Sladoje, nego srpski jezik pjeva sam od sebe, po sopstvenoj melodiji?

I sve to u vremenu opšte grubosti, vreve i nestrpljenja, kad pred težinom realnosti koja nas okružuje ono „poetsko“ (u najboljem slučaju) izgleda kao plemenita nemoć, kad i o najznačajnijim pjesnicima imamo samo načelnu i pojednostavljenu predstavu – što je veoma nepravedno, jer nam veliki pjesnici uvijek govore nove stvari.

Već je rečeno: Kao što novo proljeće na grane drveta ne vraća ono staro lišće, nego se rađa novo, tako nam i pjesnik svaki put daruje nova sazvučja, nove tonske i misaone impulse, novu tugu i radost – koliko god nas svakodnevica udaljavala od iskonske poetske harmonije.

Zanatski dom, nova pjesnička zbirka Đorđa Sladoja, u tom smislu je istovremeno i bolni prekor zaboravnim zemljacima i istinski praznik savremene srpske lirike napisao je u kritici Želidrag Nikčević

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.