Promocija knjige Tamburaške priče iz davnina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 08:56

Promocija knjige "Tamburaške priče iz davnina"

Sinoć je u Biblioteci na Štrandu u okviru manifestacije "Pod krošnjama na Štrandu” održana druga po redu novosadska promocija knjige  "Tamburaške priče iz davnina” Zorana Kneževa.

Mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada predstavlja ovu knjigu kao enciklopediju tamburaške muzike, koja na 750 strana uz 1300 potpisanih fotografija čuva od zaborava muziku koja se svira na ovim prostorima u svim životnim prilikama.

"Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se o nečemu pišu knjige i enciklopedije, to znači da to nešto izumire. Tambura je deo čoveka, deo porodice, rekao je na sinoćnjoj promociji Zoran Bugarski Brica, član Velikog tamburaškog orkestra RTV i rukovodilac sekcije “Centra tamburaške kulture”, i dodao da se tokom rada na ovoj knjizi pronašla najstarija tambura na ovim prostorima u Zavičajnom muzeju u Čereviću, i da je zahvaljujući Zoranu Kneževu predata Muzeju Vojvodine kako bi se utvrdila verodostojnost njenog nastanka davne 1798. godine u Futogu.

Zoran Knežev, književnik, hroničar, publicista i autor knjige je izjavio da su ,,Novi Sad i Petrovaradinska tvrđava bastion tamburaške muzike. Ona je kulturno dobro. Stihovi Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja i Đure Jakšića se pevaju kroz tamburašku muziku.”

"Zoran Knežev je tokom poslednjih pet godina napisao šest knjiga o Novom Sadu i sa pravom se smatra najvećim hroničarem grada. Sinoćnji događaj je pokazao koliko je važan kvalitetan kulturni sadržaj na novosadskoj plaži Štrand i da su novosađani uvek tu da takve događaje sa radošću prate. Da promocija knjige o tamburaškoj muzici bude potpuna, pobrinuli su se svirci KUD Brile iz Beočina”, poručuju organizatori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.