Promocija knjige A Brisel se da prehodati lako Nenada Šaponje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige "A Brisel se da prehodati lako" Nenada Šaponje

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ organizuje u okviru programa „Fokus plus“ književno veče na kojoj će biti predstavljena knjiga putopisa „A Brisel se da prehodati lako“ književnika Nenada Šaponje. Početak programa je večeras u 18.30 časova, a ulaz je slobodan.

Nenad Šaponja (1964. Novi Sad), pesnik, esejista i kritičar, čiji su stihovi prepoznatljivi u savremenoj srpskoj poeziji po stilskoj perfekciji, hermetičnosti i metafizičkim uvidima. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblasti književne kritike promoviše postmodernu poetiku i ideosinkretički interpretativni pristup književnim delima, koji podrazumeva življenje u književnosti. Desetak godina je pisao kritike za Politiku. Pored poezije i kritike, piše i kratke priče i putopisnu prozu.

Njegova prva zbirka poezije Đakonda (1990) dobila je Brankovu nagradu, tada najznačajniju jugoslovensku nagradu za mlade pesnike. Njegova zbirka eseja Bedeker sumnje (1997) ovenčana je nagradom Milan Bogdanović a takođe je dobila i Prosvetinu nagradu za knjigu godine. Najnovija pesnička knjiga Izgledam, dakle nisam (2017) dobila je nagradu „Miroslav Antić“.

Njegova bibliografija uključuje sledeće poetske zbirke: Odrazi varke (1993), Očiglednost (1996); More (1998);Četiri poeme (2000); Slatka smrt (2012); knjigu izabranih stihova Postoji li dodir tvoje duše? (2014), kao i zbirke kritika i eseja: Autobiografija čitanja (1999) i Iskustvo pisanja (2001). Objavio je i knjigu putopisa Brisel se da prehodati lako (2018). Priredio je i nekoliko antologija od kojih je najznačajnija, Prosvetina knjiga krimi priče (2002). Poezija mu je prevodjena na engleski, španski, italijanski, poljski i rumunski jezik.

Godine 2012. osnovao je izdavačku kuću AGORA, danas jednog od najistaknutijih srpskih izdavača, sa jedinstvenim mestom u ovom polju, zahvaljujući širokim interesovanjima i kvalitetnom izboru. Kao glavni urednik i izdavač, potpisao je preko 350 naslova. Brojne knjige koje je objavila AGORA nagrađene su najprestižnijim literarnim priznanjima.

"Nenad Šaponja, odlučno tvrdeći, uostalom tako istinito, kako putopis nije razglednica, ostvaruje svoj dnevnik kao ono drugo mišljenje, onaj pikasovski drugi portret Arlezijanke, kao mogućnost bekstva od uobičajene turističke, globtroterske užurbanosti. Nema predrasuda, nema prethodnih ocena. Širom otvorenog sluha, naš znameniti misaoni pesnik ne samo da dozvoljava, nego podstiče različitost viđenja. Ne pomera se, niti izmiče to pred nama atlas njegove doživljajnosti, već se multiplicira u nedogled. Kao moćna zapeta u večnosti Miloša Crnjanskog, tako su dnevnički trenuci koji nas i inače tako često odaju, a pokatkad i izdaju, zaista nadomak sreće, ezoteričnog sjaja, diimenzije koju tek otkrivamo", kazao je Draško Ređep.

"Knjiga A Brisel se da prehodati lako u obličju dnevničko-putopisne proze sadrži mnogo više no što pomenuti žanr tradicionalno nagoveštava. Ona jeste svojevrsna narativna-novelistička ili "romaneskna" tekstura kroz koju bi čitalac lako mogao da plovi kao kroz fikciju a ne kao kroz strogo stvarnosni, nefikcionalni material", rekao je Sava Damjanov o knjizi.

Učestvuju: Nenad Šaponja, autor; Vladimir Pištalo, književnik; Đorđe Pisarev, književnik i Snežana Savkić, književna kritičarka.

Moderatorka: Gordana Nonin, urednica programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.