Projekat za ponos: Ovo je jedini muzej ćirilice na Balkanu FOTO

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 22:00

Projekat za ponos: Ovo je jedini muzej ćirilice na Balkanu FOTO

Radovi na izgradnji prvog Muzeja ćirilice u regionu teku predviđenom dinamikom i završena je prva faza gradnje objekta u Bajinoj Bašti koji će biti od velikog značaja za očuvanje sprskog nacionalnog pisma.

U decembru su okončani radovi na kompletnoj rekonstrukciji zgrade nekadašnje škole u Rači i njenom pretvaranju u objekat pogodan za muzejsku delatnost.

Radovi su u najvećoj meri finansirani od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, kroz program „Gradovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u fokusu 2023”, kojim je Opštini Bajina Bašta za projekat „Dom ćirilice” opredeljeno 17 miliona dinara. Ministarka Maja Gojković obišla je budući Muzej ćirilice u Bajinoj Bašti.

"Ovo je projekat čijoj se realizaciji najviše radujem i od ogromnog je značaja. Oduševila nas je inicijativa koja je stigla iz Bajine Bašte, stoga smo je svesrdno podržali. Izdvojena su sredstva za adaptaciju i sanaciju stare škole, sledi parterno uređenje, sama postavka. Očekujemo da će radovi od sada teći mnogo brzom dinamikom. U planu je i izgradnja amfiteatra, kako bi se neki od događaja mogli organizovati i napolju. Projekat je od ogromnog nacionalnog značaja, nadam se da će ovde biti organizovan veliki broj učeničkih i radnih poseta. Deca sve ranije dobijaju mobilne telefone na kojima pišu isključivo na latinici, stoga je očuvanje našeg ćiriličnog pisma od ključnog značaja", rekla je za RINU ministarka Gojković.

Planirano je da predstojećim radovima taj Muzej dobija postavku i dodatne sadržaje i tako postane ključni deo kompleksa budućeg Doma ćirilice u Rači kod Bajine Bašte.

Projektna dokumentacija za drugu fazu radova je već spremna, pribavljene su sve potrebne dozvole i Opština Bajina Bašta je sa ovim projektom konkurisala kod Ministarstva kulture za nastavak finansijske podrške pa bi već tokom 2024. godine pored objekta Muzeja ćirilice mogao da bude izgrađen amfiteatar, tematski park sa info tablama i nabavljena potrebna oprema za sam Muzej.

"Izgradnja prvog srpskog Muzeja ćirilice je početna faza u okviru planirane celine Doma ćirilice u Rači kod Bajine Bašte. Vizija projekta jeste da na osnovu vekovne istorije negovanja i čuvanja srpskog pisma u Rači kroz trud kaluđera prepisivača, čuvanje Miroslavljevog jevanđelja u ovom manastiru, kao i već preduzetih mnogobrojnih aktivnosti u Bajinoj Bašti na zaštiti nacionalnog pisma, Dom ćirilice bude nova kulturna institucija s namenom da čuva i neguje ćirilicu, predstavlja istorijat i vrednosti našeg pisma i da razvija kulturu i turizam u ovom delu Srbij", ističe Spasojević.

Plan je da se u Muzeju ćirilice kroz dobro osmišljenu stalnu postavku predstavi istorijat, razvoj, izuzetna lepota i praktičnost srpskog pisma kao i dometi i značaj Račanske prepisivačke škole, a da budući Dom ćirilice koji će rasti oko Muzeja da novi doprinos da ćirilice bude mnogo više oko nas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.