Projekat Rusko-sršpskog hrama predstavljen na Svetskom festivalu omladine i studenata

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2017, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat Rusko-sršpskog hrama predstavljen na Svetskom festivalu omladine i studenata

Na XIX Svetskom festivalu omladine i studenata (SFOS 2017) u Sočiju u delu „Arhitektura, dizajn i urbanizam: projektovanje budućnosti“ predstavljen je projekat rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banja-Luci, Republika Srpska. Projekat je predstavljen u okviru izložbe ruske tradicionalne arhitekture koju su pripremili autori projekta hrama: Aleksej Kapustin i Aleksandra Skabičevska.


Na festivalu je učestvovalo preko 25 hiljada ljudi iz preko 180 zemalja. Izložbu je posetio veliki broj učesnika, uključujući i stručnjake kao što su: rektor Moskovskog Arhitektonskog instituta Dmitrij Olegovič Švidkovski; zamenik ministra građevinarstva i stambeno-komunalne privrede Ruske Federacije Andrej Vladimirovič Čibis; protojerej Leonid (Kalinjin), čuvar starine Moskovske gradske eparhije, predsednik Stručnog saveta za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju RPC; i mnogi drugi. Festivalu je takođe prisustvovala delegacija Republike Srpske čiji su predstavnici posetili izložbu.

Izložba na kojoj su predstavljani materijali projekta rusko-srpskog hrama u Banja-Luci izazvala je veliko interesovanje kod posetilaca iz mnogih zemalja. Osim toga, u okviru obrazovnog programa na platformi su održane manifestacije kojima su prisustvovali govornici i učesnici iz Srbije, pri čemu je pokazana bliska povezanost ruske i srpske kulture.

Pravoslavlje
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.