Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program novosadske Noći muzeja na više od 30 lokacija

NOVI SAD - Tokom druge novosadske Noći muzeja, večeras od 18 do dva sata posle ponoći, posetioce očekuje veoma bogat i raznovrstan program na više od 30 muzejskih, galerijskih i drugih lokacija u gradu.
Organizatori novosadskog dela te atraktivne ali i edukativne domaće i svetske manifestacije, koja se ove godine organizuje u 49 evropskih zemalja, očekuju znatno veću posetu u odnosu na lanjsku, kada je u Noći muzeja učestvovalo oko 50 hiljada ljubitelja umetnosti.
Među mnogim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pažljivo pripremljenim sadržajima, posetioci će u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada moći da vide izložbu nakita i predmeta iz gvozdenog doba pod nazivom "Makedonska bronza".
U okviru stalne postavke tog muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi prikazana je kulturna i etnografska istorija Novog Sada, dok će na muzejskom platou, u saradnji sa Viteškim društvom "Svibor" iz Beograda, biti demonstrirane tradicionalne srednjovekovne viteške borbe.
U Muzeju Vojvodine biće predstavljena preistorijska trpeza, a posetioci će imati priliku da degustiraju razna jela i dobiju recepte ukoliko žele da i sami naprave nešto od toga.
Kulturni centar (KC) Novog Sada pripremio je "Noć filmskog muzeja" koji čini izbor desetak filmova različitih žanrova sa Festivala evropskog i nezavisnog filma, kao i scenski program na Pozorišnom trgu, nekoliko koncerata klasične muzike u Limanskom parku i ulicama Zmaj Jovinoj, Miletićevoj i Dunavskoj.
U Malom Likovnom salonu KC Andrej Tišma će prirediti vizuelno-muzičku radionicu, a na terasi kluba "Trema" u Srpskom narodnom pozorištu biće predstavljen multimedijalni projekat autora Vladislava i Zorana Ćurčina.
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ponudiće posetiocima ekskluzivnu izložbu fotografija Stefana Lupina "Buđenje emocija", podeljenu u dve tematske celine.
Prva, koja je plod Lupinovog humanitarnog rada, skreće pažnju javnosti na specifičnost problema mališana obolelih od leukemije, a druga obrađuje klasične teme savremene fotografije, baveći se istraživanjem ljudske figure, portreta i akta.
U Galeriji "Mamuzić" organizovana je izložba radova beogradskog slikara i grafičara Aleksandra Lukovića "Oda ludosti" čija je okosnica tema cirkusa, koju umetnik istražuje u kontinuitetu od ranih 50-ih godina.
Ulaznica za sve sadržaje novosadske Noći muzeja, po ceni od 200 dinara, u prodaji je već desetak dana, a u toku same manifestacije moći će da se kupi na ulazima svih 30 lokacija. Besplatan ulaz imaju mlađi od deset i stariji od 70 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.