Profesionalna avantura

Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesionalna avantura

Imamo veoma dobar, harmoničan i raznovrstan glumački ansambl, obogaćen studentima sa banjalučke Akademije, kaže Stanić

Beogradski glumac Tihomir Stanić promišljenim repertoarskim konceptom, koji je zamislio i ostvario tokom protekle sezone u svojstvu umetničkog direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, potvrdio je da se odlično snalazi u i ovom poslu. Predstava "Majka hrabrost" Bertolta Brehta, čije su probe upravo počele u režiji Mire Erceg, trebalo bi da potvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i unapredi uspeh iz prethodnog perioda.
Neobični splet okolnosti i insistiranje upravnika pomenutog pozorišta Radeta Simovića i tehničkog direktora Dragoljuba Milića poveli su Tihomira Stanića u ovu za njega, kako kaže, najznačajniju profesionalnu avanturu koju bi voleo da završi posle isteka dvogodišnjeg mandata predstavom "Omerpaša Latas" po Andrićevom romanu, u dramatizaciji Petra Grujičića i režiji Dejana Mijača.

Sledeći svoj koncept, poznati dramski umetnik je u prvoj sezoni svog mandata repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske obogatio sa četiri teksta značajnih srpskih pisaca koji, kako ističe Stanić "tematski deluju kao poručeni za ovo vreme i prostor u kome živimo". To su predstave: "Sveti Georgije ubiva aždahu" Dušana Kovačevića u režiji Dušana Petrovića, "Jazavac pred sudom" Petra Kočića u režiji Pavla Lazića, "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Milice Kralj i "Je li bilo kneževe večere" Vide Ognjenović u režiji Kokana Mladenovića.

– Posebno sam ponosan na predstavu, izvedenu na našoj Maloj sceni, "Dom Bernarde Albe" F. G. Lorke u režiji Đurđe Tešić. Ona je i najavila estetiku koju ćemo, nadam se, dosegnuti ove sezone. Kada se desi, a desilo se jednom, da igramo isto veče na Velikoj sceni Kovačevićevu "Aždahu" sa ansamblom od dvadeset pet glumaca, a na Maloj "Albu" sa četrnaest glumica, onda mojoj sreći nema kraja – kaže Stanić.

– Imamo veoma dobar, dodaje naš sagovornik – harmoničan i raznovrstan glumački ansambl obogaćen studentima sa banjalučke Akademije. Činjenica da su u protekloj sezoni uloge u našim predstavama prihvatili Svetlana Bojković, Đuza Stojiljković, Miša Janketić i Petar Kralj potvrdila je kvalitet našeg ansambla i pružila priliku onima koji mogu i žele da mnogo toga nauče. Ovo četvoro glumaca, dobitnika "Dobričinog prstena", najvećeg priznanja u našem zanatu, svojim kvalitetom i profesionalnom etikom pomogli su nam ne samo estetski već su učinili naše pozorište veoma popularnim i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

To potvrđuje i uspeh na gostovanju "Gospođe ministarke" u Mostaru, na festivalima u Jajcu i Smederevu, nastup "Albe" u Sarajevu, planirana je i turneja "Jazavca pred sudom" po Americi (Vašington, Čikago, Klivlend, San Francisko), "Ministarke" u Beču, značajna je i saradnja sa sarajevskim MESS-om.

Tokom ove sezone, otkriva Stanić, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske planirano je da budu izvedena dela poznatih svetskih pozorišnih autora koji kao da su, opet, pisali o nama sada. To su, pored Brehta, B. M. Koltes s komadom "Roberto Cuko" i "Bekstvo" M. Bulgakova, a sezonu žele da završe mjuziklom "Kabare".

U Kozarskoj Dubici prošle sezone su na inicijativu dubičkih gradskih čelnika otvorili i isturenu scenu. Prva predstava koju će raditi u nekoj vrsti koprodukcije su "Magareće godine" Branka Ćopića u dramatizaciji glumice Rade Smiljanić, inače studenta dramaturgije, a u režiji Nemanje Petronje. Uz brigu koju Republika Srpska vodi o svom pozorištu, posebno razumevanje i pomoć u realizaciji programa i gostovanja ovom pozorištu pružaju, po rečima Tihomira Stanića, i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Skupština grada Beograda i skoro sva beogradska pozorišta.

B. Trebješanin

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.