Priznanje glumačkoj kraljici

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje glumačkoj kraljici

Ovogodišnja nagrada „Mića Popović“ biće uručena dramskoj umetnici Miri Stupici večeras u 20 časova u beogradskoj galeriji „Haos“. U saopštenju Fonda za afirmaciju stvaralaštva, koji nosi ime tog istaknutog umetnika i akademika, navodi se da će nagradu laureatu uručiti predsednica fonda Vida Ognjenović i predsednica opštine Stari grad Mira Božidarević. Gospođa Mira Stupica nagrađena je za „celokupno filmsko i pozorišno stvaralaštvo“, a nagrada se sastoji od novčanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iznosa, skulpture koju je kreirao vajar Miroljub Stamenković i grafički dizajnirane plakete Miodraga - Bate Kneževića.

Mira Stupica, ili kraljica glume, kako je mnogi nazivaju, rođena je u Gnjilanu na Kosovu kao Miroslava Todorović. Po odluci porodice, upisala je Trgovačku akademiju u Beogradu, ali je uskoro počela da beži iz škole i da odlazi u pozorište. Godine 1941. prvi put je nastupila u pozorištu. Nakon venčanja s rediteljem Bojanom Stupicom, s kojim je radila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), počela je da nastupa i po drugim teatrima u tadašnjoj SFRJ. Od 1955. do 1957. bila je članica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta. Po povratku u Beograd nastavila je da glumi u JDP-u i u Beogradskom narodnom pozorištu. Svoju prvu filmsku ulogu imala je u ekranizaciji novele „Bakonja fra Brne“, u režiji Fedora Hanžekovića 1951. godine. Bila je protagonista filmova Miće Popovića. Posle smrti Bojana Stupice, koga i dalje veoma često pominje kao najznačajniju osobu i svom životu, 1973. godine udala se za političara Cvijetina Mijatovića, koji je kasnije postao predsednik predsedništva SFRJ. Na njenu inicijativu osnovana je glumačka nagrada „Žanka Stokić“, koja se dodeljuje od 2003. godine, a Mira Stupica je doživotna predsednica žirija za dodelu tog priznanja. Godine 2000. objavila je memoare „Šaka soli“. Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su „Dobričin prsten“ 1981. godine, „Pavle Vuisić“ 2007. i mnoge druge. Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u delima Brehta, Šoa, Marinkovića, Pirandela, Kohouta... što joj je donelo brojne nagrade i priznanja (među ostalim i Sedmojulsku nagradu SR Srbije). Ostaće zapažena njena maestralna gluma u „Gospođi ministarki“ Branislava Nušića. Igrala je brojne glavne uloge i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pored „Bakonja fra Brne“, glavne likove glumila je i u filmovima „Jara gospodara“, „U mreži“, „Bila sam jača“, „Stojan Mutikaša“, „Delije“, „Krvava bajka“, „Doručak sa đavolom“... Niz uloga odigrala je i na televiziji, gde je posebno bila zapažena kao Kika Bibić u TV seriji „Bukvar“.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Mića Popović“ su: Danilo - Bata Stojković, Predrag Koraksić, Duško Otašević, Dušan Makavejev, Jagoš Marković i LJubomir Simović.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Miri Stupici nagrada "Mića Popović"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2008, 03:37

BEOGRAD - Dramska umetnica Mira Stupica primila je SINOĆ, na svečanosti u galeriji "Haos", nagradu "Mića Popović", koju dodeljuje istoimeni Fond za afirmaciju stvaralaštva. Skulpturu i plaketu, uz novčani iznos, dobitnici je uručila doskorašnja predsednica Fonda, rediteljka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.