Pripovedač urbane melanholije - Momo Kapor

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripovedač urbane melanholije - Momo Kapor

Na današnji dan rođen je Momčilo Momo Kapor, srpski književnik, slikar i novinar.

Najčitaniji srpski "laki" pisac, nezaobilazni deo sentimentalnog vaspitanja brojnih generacija, majstor-pripovedač, slikar po obrazovanju, Momčilo Momo Kapor rođen je u Sarajevu 1937.godine.

1961.godine diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu, u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Bavio se novinarstvom, godinama je pisao za NIN, Politiku… Pod pseudonimom tnejdžerke Ane godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je pisao kolumne u “Bazaru” – “Beleške jedne Ane”. Pisao je šarmantno, sa lakoćom i posebnim sentimentom, koji nikada nije prelazio u patetiku, i zato je bio veoma omiljen i čitan. Proglašavali su ga piscem "džins književnosti", a Beograd je ostao njegov nepresušni izvor inspiracije.

Objavio je veliki broj naslova medju kojima i romane: Foliranti, Provincijalac, Beleške jedne Ane, Hej, nisam ti to pričala, Ada, Zoe, Una, Od sedam do tri, Knjiga žalbi, Zelena čoja Montenegra, Poslednji let za Sarajevo, Hronika izgubljenog grada, Čuvar adrese, Legenda o Taboru, Ivana, Lep dan za umiranje, samc, Eldorado zbirke priča: I druge priče, Lanjski snegovi, 101 priča, Smrt ne boli, hrestomatiju Sentimentalno vaspitanje, romansiranu autobiografiju Uspomene jednog crtača, knjige za decu Onda (Sanja) i Lero-kralj leptira. Na engleskom je objavio neobični vodič "A Guide to the SerbianMentality"…

Autor je i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova (Bademi s onu stranu smrti, Banket, Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda). Po romanima “Una” i “Knjga žalbi” snimljeni su filmovi.

Preminuo je u Beogradu 2010.godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.