Princ poezije u Kinoteci

Izvor: Politika, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Princ poezije" u Kinoteci

Danas u podne biće premijerno prikazan dokumentarni film o Branku Miljkoviću

Niš – Dokumentarni film "Princ poezije – Branko Miljković", koji je krajem marta premijerno videla niška publika, biće prikazan danas u podne u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Prema scenariju Vidosava Petrovića, koji je 1986. godine objavio knjigu uspomena na svog druga i prijatelja Branka Miljkovića pod naslovom "Pesnikov uzlet", film je režirao Miomir Miki Stamenković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
U to vreme to je bila jedna od najčitanijih knjiga na području tadašnje Jugoslavije, jer je Petrović obelodanio i priču o pesnikovom skončanju u kojoj se izražava sumnja u zvaničnu verziju njegove smrti.

Kao Brankov mlađi drug iz Više mešovite gimnazije "Stevan Sremac" u Nišu, Petrović je bio u prilici da prati njegov život i pesnički razvoj, od dečačkih dana i literarne družine "Njegoš" u gimnaziji, do izrastanja u velikog pesnika i misteriozne smrti u Zagrebu 1961. godine.

– U Nišu smo stanovali u istom kraju, učili u istoj gimnaziji, a potom zajedno studirali na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Branko čistu filozofiju, a ja jugoslovensku i svetsku književnost. I vojsku sam služio u Beogradu, tako da sam pratio njegove dalje uspehe kada je dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda i kad je otišao u Zagreb gde se prema zvaničnim izveštajima obesio. Sahranjen je 14. februara 1961. godine na Novom groblju u Beogradu, kaže za "Politiku" Vidosav Petrović.

Film je snimljen u Nišu i Beogradu, uz obilnu muzejsku građu, a Miki Stamenković je uspeo da preko svojih prijatelja iz Zagreba obezbedi potrebnu dokumentaciju.

Snimatelj filma je Jovica Krstić, montažer Miljan Đurović, stihove u filmu govori Predrag Ejdus, tekst čita Žarko Obračević, muziku je napisao Žarko Stanković. Film traje 57 minuta.

M. Momčilović

[objavljeno: 19.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.