Preminuo slikar Predrag Milićević

Izvor: Mondo, 27.Maj.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo slikar Predrag Milićević

Umetnik poznat po nadimku Barbarian preminuo je iznenada u 50. godini.

Slikar Predrag Milićević - Barberien, umro je u nedelju, iznenada, u 50. godini, saopštio je Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini.

Milićević je rođen u Jagodini, gde je živeo i radio. Slikarstvom je počeo da se bavi 1992. godine, a njegova prava samostalna izložba pod nazivom "Šamar građanskom ukusu" u Galeriji "Stara kapetanija"' Zemun janura 1994. godine proglašana je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izložbom nedelje i meseca u Beogradu.

Bio je član ULUS-a i više puta izlagao u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

Pisao je poeziju i prozu i uspešno se bavio umetničkom fotografijom. Imao je 20 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi slika.

Od 2000. godine učesnik je svih bijenala naivne i marginalne umetnosti MNMU, dobitnik je dva posebna priznanja za izložena dela na 11. i 12. bijenalu, a na 13. bijenalu dobio je "Veliku nagradu bijenala".

Godine 2007. učestvuje na 8. svetskom trijenalu "IN SITA 2007" u Slovačkoj nacionalnoj galeriji u Bratislavi, izjavila je Tanjugu direktor MNMU Nina Krstić.

Govoreći o slikama Milićevića, Krstićeva je potsetila da se on "uglavnom izražavao figurom".

"Izražajni i deformisani, likovi sa njegovih slika ukazuju na ljudske mane, borbu između dobra i zla. Metafora ljudske slabosti izražena je kroz prikaze životinja koje, kao u basnama, otkrivaju usplamtele, često skrivene strasti", rekala je Krstićeva.

Milićevic će biti sahranjen u utorak u 13,30 sati na Gradskom groblju u Jagodini.

(Tanjug/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.