Preminuo reditelj Božidar Nikolić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 11:24

Preminuo reditelj Božidar Nikolić

U Beogradu je preminuo reditelj, snimatelj i direktor fotografije Božidar Nikolić.

Rođen je u Nikšiću, 1. januara 1942. Prvo je radio kao kamerman na televiziji tokom ’60-ih godina da bi krajem ’70-ih uplovio u filmske vode.

Sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića (Pad Italije), Vladimira Tadeja (Pakleni otok), Vatroslava Mimice (Posljednji podvig diverzanta Oblaka), Milivoja Miloševića (Drugarčine), Milana Jelića (Pazi šta radiš), Miše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radivojevića (Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, Živeti kao sav normalan svet, Dečko koji obećava), Bore Draškovića (Život je lep), Dragoslava Lazića (Sekula i njegove žene); poznat je i po snimateljskom radu na kultnim filmovima Slobodana Šijana (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug). Reditelj je naslova Balkanski špijun, Tamna strana Sunca, Tri karte za Holivud, U ime oca i sina, Balkanska braća.

Za film Beštije je 1978. dobio na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za kameru i 1985. za film Život je lep. Sa Dušanom Kovačevićem je podelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma Balkanski špijun.

Godine 2015. u Bitolju na svetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno delo ’Zlatna kamera 300’ za doprinos savremenoj svetskoj filmskoj umetnosti.

Bio je u jednom periodu i član je Regulatornog tela za elektronske medije i a on je i počasni član Asocijacije srpskih snimatelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.