Preminuo nobelovac Žoze Saramago

Izvor: B92, 18.Jun.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo nobelovac Žoze Saramago

Proslavljeni portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago umro je u 88. godini u svojoj kući u Lanzaroteu, na Kanarskim ostrvima.

Saramagov izdavač Seferino Koeljo izjavio je da se zdravstveno stanje Saramaga pogoršalo nakon nedavne bolesti, ali nije izneo više detalja. Žoze Saramago rodjen je 16. novembra 1922. godine u Azinjagi, u siromašnoj seljačkoj porodici. Teška materijalna situacija prinudila ga je da promeni niz zanimanja, da bi se tek 1976. godine posvetio isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << književnosti.

Saramago se smatra jednim od najvećih portugalskih i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca. Njegova najpozantija dela su "Jevanđelje po Isusu Hristu", "Slepilo", "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i "Godina smrti Rikarda Reiša".

Nedavno je dobio prestižnu špansku književnu nagradu Princ od Asturije. Njegova dela prevedena su na preko trideset jezika, uklučujući i srpski. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1998. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Umro je pisac Žoze Saramago ostavljajući nam sedam sunaca i sedam mesečina

Izvor: Komp. Biblioteka, 18.Jun.2010

Kako Beta javlja: Proslavljeni portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago umro je u 88. godini u svojoj kući u Lanzaroteu, na Kanarskim ostrvima. Saramagov izdavač Seferino Koeljo izjavio je da se zdravstveno stanje Saramaga pogoršalo nakon nedavne bolesti, ali nije izneo više detalja.

Nastavak na Komp. Biblioteka...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.