Preminuo glumac Pol Njuman

Izvor: B92, 27.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo glumac Pol Njuman

Holivudska legenda, glumac, producent i reditelj Pol Njuman preminuo je 26. septembra u 83. godini.

Njegova predstavnica za štampu izjavila je da je glumac, prepoznatljiv po svojim prodornim plavim očima, preminuo u petak od raka.

Njuman je 10 puta bio nominovan za Oskara, a konačno je ovo ugledno priznanje osvojio 1987. godine za glumu u filmu "Boja novca”.

Uprkos tome što je bio veoma zgodan, i imao lice kao stvoreno za romantične role, Njuman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najčešće tumačio uloge pobunjenika, žestokih momaka i gubitnika.

"Oduvek sam bio karakteran glumac. Samo sam izgledao kao Crvenkapica”, rekao Njuman u jednom intervjuu.

Igrao je u oko 60 filmova, a sarađivao je sa najvećim imenima Holivuda, kao što su Alfred Hičkok, Robert Altman, Martin Skorceze, Elizabet Tejlor, Loren Bekol, Robert Redford i drugi.

Pol Lenard Njuman rođen je 26. januara 1925. godine u američkoj državi Ohajo.

Pozorišni debi imao je samo sa 7 godina, kada je nastupio u školskoj produkciji Robina Huda.

Nakon završene srednje škole započeo je studije ekonomije na Univerzitetu u Ohaju, ali je njegovo školovanje prekinuo rat. Pridružio se Američkoj mornarici, nadajući se da će postati pilot, ali je odbijen na lekarskom pregledu zbog daltonizma.

Nakon završetka rata diplomirao je ekonomiju i počeo da studira glumu, prvo na Jejlu, a zatim u Glumačkom studiju u Njujorku.

Na Brodveju je prvi put nastupio 1953. u Ingeovom komadu "Piknik” koji je imao skoro 500 izvedbi.

Filmski debi usledio je godinu dana kasnije, kada se pojavio u biblijskom epu "Srebrni kalež", koji je sam Njuman opisao kao "najgori igrani film 50-ih godina XX veka”.

Do kraja 1950-ih, Njuman je postao jedno od imena koje privlači najviše publike u bioskope – zahvaljujući, pre svega, ostvarenju "Mačka na usijanom limenom krovu” iz 1958. sa Elizabet Tejlor.

1961. stekao je svetsku slavu kao Brzi Edi Felson u "Hastleru”.

Krajem 60-ih godina XX veka, zajedno sa Robertom Redfordom, snimio je "Buč Kasidi i Sandens Kid” (1969), koji je postao jedan od filmova sa najvećom zaradom svih vremena.

Sa Redfordom je sarađivao ponovo 1973. u filmu „Žaoka", koji je nagrađen sa 7 Oskara, među kojima i za najbolji film i režiju.

Tokom 70-ih i 80-ih usledio je niz raznovrsnih uloga, a njegova glumačka karijera konačno je – posle šest nominacija – krunisana i nagradom Oskar. Priznanje Američke akademije dobio je za „Boja novca", film u kojem se pojavljuje i tada mladi Tom Kruz.

Pored Oskara za glumu, 1986. dodeljen mu je počasni Oskar "kao priznanje za njegove mnoge neodoljive uloge koje ćemo pamtiti i lični integritet i posvećenost zanatu”.

Treću nagradu Oskar tj. Džin Hersholt nagradu za humanitarni rad, dobio je 1994. godine.

Njeov humanitarni rad obuhvatao je otvaranje letnjih kampova za decu koja pate od teških bolesti.

Pored glume, Njuman je producirao i režirao niz filmova, među kojima je i "Rejčel, Rejčel”, nominovan za Oskara, a u kome je igrala njegova supruga Džoan Vudvard.

U poznijim godinama Njuman je često odbijao filmske ponude, kako bi se posvetio svom sportskom timu i poslovnim poduhvatima.

Voleo se utrkivati automobilima, a 1979. na trci 24 sata Le Mansa bio je drugi. 1982. postao je suvlasnik "Newman-Haas” tima koji je privukao trkačke zvezde kao što su Mario Andreti i Najdžel Mensel.

Takođe, do 2006. godine sa njegovom linijom preliva za testeninu, limunada i kokica, prikupio je preko 200 miliona dolara za humanitarne svrhe.

Tokom poslednje dve decenije povremeno se vraćao na veliko platno, ali je 2007. definitivno najavio povlačenje sa glumačke scene.

"Počinjete da gubite pamćenje, počinjete da gubite samopouzdanje, počinjete da gubite inventivnost. Tako da mislim da je ovo zatvorena knjiga što se mene tiče”, rekao je tada Njuman u intervjuu za "ABC”.

Poslednja filmska rola bila mu je sinhronizacija glasa Doka Hadsona u animiranom filmu "Autići” kompanije "Piksar”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.