Preminuo američki folk muzičar Riči Hevens

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo američki folk muzičar Riči Hevens

Američki folk muzičar Riči Hevens (Richie Havens), koji je otvorio čuveni Vudstok muzički festival 1969. godine svojom verzijom "Motherless Child/Freedom" preminuo je juče (22.4) od srčanog udara u 73. godini.

Hevens, koji se na njujorškoj folk sceni pojavio šezdestih godina prošlog veka, preminuo je u svom domu u Nju Džerziju.

Poznat po gitarskim i soul obradama pop i folk pesama, Hevens je snimao i išao na turneje više od 40 godina i koristio svoju muziku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako bi se zalagao za lične slobode i bratstvo među ljudima. Pre tri godine prestao je da nastupa.

Hevensova verzija gospel pesme "Motherless Child" evoluirala je na Vudstoku u "Freedom" i postala himna hipi generacije 60-ih. Osim ove pesme, ostaće poznat po svojim verzijama numera "Here Comes the Sun", "Strawberry Fileds Forever" i "Won't Get Fooled Again".

"Oni koji su upoznali Hevensa pamtiće ga, osim po muzici, i po nežnoj i saosećajnoj prirodi, lakom humoru i moćnoj harizmi", piše u izjavi njegove porodice.

Riči Hevens - Freedom (Vudstok, 1969):

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.