Pre­mi­nuo Mi­lu­tin Čo­lić

Izvor: Politika, 23.Feb.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre­mi­nuo Mi­lu­tin Čo­lić

Sinoć je u Beogradu u 90. godini preminuo Milutin Čolić,novinar, kritičar i publicista, višedecenijski poslenik „Politike", jedan od najznačajnijih srpskih filmskih kritičara i „otac" beogradskog FEST-a.

Milutin Čolić je rođen 11. septembra 1919. godine u Potočanjima kod Užica, dugi niz godina proveo je u nacističkim koncentracionim logorima u Norveškoj, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine, više mirnodopskih odlikovanja i mnogih nagrada za novinarstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio je upravnik Narodnog pozorišta u Užicu, istrajno se bavio pozorištem i filmom pišući za „Politiku" ali i objavivši 14 knjiga i studija. U javnom i kulturnom životu naše zemlje bio je aktivno i neumorno prisutan više od pola veka, do poslednjeg trenutka budno prateći i sve promene i događaje na beogradskom FEST-u.

Filmski kritičar i publicista Milutin Čolić, jedan od osnivača Međunarodnog beogradskog filmskog festivala FEST, biće sahranjen 25. februara u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

Na redovnoj konferenciji za novinare u okviru 37. FEST-a, koja je počela minutom ćutanja u znak odavanja pošte osnivaču te manifestacije, Paramentić je rekao da će Milutin Čolić biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Komemoracija povodom smrti Milutina Čolića biće održana sutra u podne u prostorijama dnevnog lista „Politika” u Beogradu, u kojem je Čolić bio dugogodišnji kritičar, dodao je Paramentić.

D.L.

[objavljeno: 23/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.