Preminuo Milosav Buca Mirković

Izvor: B92, 23.Sep.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Milosav Buca Mirković

Esejista, pozorišni i književni kritičar, pesnik i publicista Milosav Buca Mirković preminuo je u noći između nedelje i ponedeljka u Beogradu u 81. godini, rečeno je Tanjugu u Udruženju dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Rođen je 29. juna 1932. godine u Aleksandrovcu. Prikaze, kritiku i prozu pisao je u "Studentu" počev od 1952. Ugledni novosadski "Letopis Matice Srpske" prvi rad mu je štampao još 1953. godine, dok sa pozorišnom i likovnom kritikom započinje u "Mladosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U uredništvu časopisa "Delo" provodi više od 20 godina, književe kritike piše u "Beogradskoj Nedelji", "Politici Ekspres" i "Ilustrovanoj Politici".

Za skoro 60 godina rada, objavio je više od 16.000 tekstova. Objavio je i 20-ak knjiga poezije, nekoliko drama i knjiga o pozorišnoj umetnosti, desetine likovnih kritika i eseja…

Nagradu za književnu kritiku "Milan Bogdanovic" dobio je 1972. godine. Bio je sekretar Srpske književne zadruge, upravnik JDP-a, od septembra 1974. do polovine 1977. godine, urednik kulturne rubrike NIN-a, do septembra 1983. godine, od kada je bio urednik romana u "Prosveti".

Više puta je bio u raznim žirijima kao što žiri za izbor NIN-ove nagrade i Sterijinog pozorja. Jedan je od osnivača brojnih festivala širom Srbije kao što su "Dani komedije" u Jagodini ili "Matićevi dani" u Ćupriji.

Mirković je dobio Nagradu za životno delo Udruženja književnika Srbije, Zlatno pero, Zlatnu značku KPZ Srbije, Zlatni beočug KPZ Beograda, Zlatni prsten, tri prve nagrade za najbolji esej o glumcu, nagradu “Milan Bogdanović“ za najbolju novinsku književnu kritiku, “Zlatni ćuran“ o tridesetogodišnjici Dana komedije i mnoge druge.

Kako je saopšteno iz UDUS-a, 24. septembra, u 12 sati u kapeli u Deligradskoj je oproštaj, a sahrana će biti održana u Aleksandrovcu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo Milosav Buca Mirković

Izvor: B92, 23.Sep.2013

Esejista, pozorišni i književni kritičar, pesnik i publicista Milosav Buca Mirković preminuo je u noći između nedelje i ponedeljka u Beogradu u 81. godini, rečeno je Tanjugu u Udruženju dramskih umetnika Srbije (UDUS)...Rođen je 29. juna 1932. godine u Aleksandrovcu. Prikaze, kritiku i prozu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.