Preminuo Klod Levi-Stros

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Klod Levi-Stros

Francuski etnosociolog i jedan od najistaknutijih predstavnika strukturalizma u društvenim naukama, Klod Levi-Stros, preminuo je u subotu. U novembru je trebalo da proslavi 101.rođendan.

Levi-Stros, koji se smatra ocem savremene antropologije, pokazao je, na osnovu plemenskih običaja i mitova, da je ljudsko ponašanje zasnovano na logičkim sistemima koji mogu da se razlikuju od društva do društva, ali poseduju zajedničku podstrukturu.

Ovo stanovište je dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u pitanje do tada opšteprihvaćenu ideju o jedinstvenosti i superiornosti zapadnoevropske kulture.

Čuveni francuski akademik je tvrdio da lingvistika, komunikacija i matematička logika mogu da se upotrebe kako bi se otkrili osnovni društveni sistemi.

Široj čitalačkoj publici najpoznatiji je po memoarima iz 1955. godine "Tužni tropi", koje detaljno opisuje ponašanje plemena u Brazilu među kojima je boravio i gde se opredelio za poziv antropologa.

Njegova najpoznatija naučna dela su, između ostalih, "Elementarne strukture srodstva", "Strukturna antropologija", "Divlja misao" i "Mitologike".

Klod Levi-Stros je od 1973. godine bio član Francuske akademije nauka, a dobitnik je i brojnih počasnih nagrada stranih univerziteta i vlada, među kojima i brazilske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.