Preminuo Jovan Ćirilov

Izvor: SEEcult.org, 16.Nov.2014, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Jovan Ćirilov

Istaknuti teatrolog Jovan Ćirilov, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, suosnivač i umetnički direktor festivala Bitef i jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenski i evropske kulture, preminuo je 16. novembra u Beogradu u 84. godini.

Ćirilov je bio i dramatrug Ateljea 212, a bio je poznat kao erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, modernista u stalnom ratu s konvencijama, istaklo je JDP, koje će naknadno objaviti mesto i datum komemoracije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i sahrane Ćirilova.

Bio je autor dramskih dela, scenarija filmova (prikazanih u Veneciji, Moskvi i Puli), romana, više zbirki pesama, teatroloških eseja, knjiga uspomena, antologija drama (srpske savremene drame na engleskom jeziku, engleske i američke savremene drame, najkraćih drama na svetu) i rečnika.

Rođen 30. avgusta 1931. u Kikindi, Ćirilov je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955.

Član JDP-a postao je 1955. godine, najpre kao asistent režije, dramaturg, pa umetnički direktor, a 1985. postao je upravnik JDP-a.

Bio je umetnički direktor-selektor Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala od njegovog osnivanja 1967. godine, kada je postao i dramaturg Ateljea 212 (do 1985).

Kao selektor Bitefa, Ćirilov je proputovao je mnoge zemlje, bio izuzetan poznavalac svetskog teatra i u Beograd dovodio najveće ansamble i reditelje (Bruk, Bergman, Grotovski, Pina Bauš, Robert Vilson, Ronkoni, Nurija Espert, Ljubimov, Dodin, Living teatar). Mnogi su svetsku slavu počeli da stiču upravo u Beogradu.

Tokom 14 upravničkih sezona u JDP-u, Ćirilov ga je, kako je istaklo to pozorište, podigao ponovo na visoki svetski nivo, negujući domaće dramsko stvaralaštvo i postavljajući na repertoar velika svetska dela sa naglaskom na ona koja su dotad bila nepoznata beogradskoj sceni.

Ćirilov je bio i pozorišni esejista i kritičar.

Pisao je za Student, Politiku (od 1956), Blic (od 1999), NIN, Ludus, Delo i mnoge druge časopise i listove.

U novinama je pokretao svoje rubrike (Pozorištarije, Reč nedelje, Moji savremenici, Dnevnici).

Bavio se leksikografskim radom i sastavio je nekoliko rečnika.

Objavio je roman “Neko vreme u Salcburgu” (1980), dve zbirke poezije (Putovanje po gramatici i Uzaludna putovanja) i nekoliko filmskih scenarija.

Preveo je mnoga dela dramske književnosti - drame Kristofera Fraja, Brehta, Ženea, Stoparda, Sama Šeparda, Mameta, Marbera, mjuzikl “Kosa”...

Bio je član Srpskog PEN centra.

Dobitnik je dve Sterijine nagrade - za kritiku i za životno delo, Oktobarske nagrade grada Beograda za celokupno stvaralaštvo, te nagrade “Joakim Vujić” za doprinos srpskom pozorištu.

Francuska ga je odlikovala 1992. godine ordenom Viteza umetnosti i književnosti.

Ćirilov je dve sezone bio i selektor međunarodnog festivala u Nansiju, član žirija za Veliku evropsku nagradu za pozorište i član uprave Mitelfesta u Čividaleu u Italiji.

Između ostalog, predsedavao je Nacionalnom komisijom Jugoslavije, a potom Srbije pri Unesku (od 2001. do 2007).

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odlazak viteza umetnosti

Izvor: Danas, 16.Nov.2014

Beograd - Dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali prevashodno jedan od osnivača Bitef festivala i njegov doživotni umetnički direktor, dramaturg Ateljea 212, poliglota, erudita, leksikograf, teatrolog i dramaturg, te jedan od najpožrtvovanijih hroničara teatra, ali i vremena,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.