Preminuo Damir Domitrović

Izvor: SEEcult.org, 21.Mar.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Damir Domitrović

Direktor festivala Ex Ponto i predsednik Kulturnog društva B-51 u Ljubljani Damir Domitrović, koji je bio i generalni sekretar mreže NETA (New European Theatre Action), preminuo je iznenada u 53. godini.

Domitrović će biti sahranjen 22. marta na groblju u Ljubljani, saopštilo je Kulturno društvo B-51, navodeći da je izgubilo velikog vizionara, ambasadora kulture, promotera izvođačkih umetnosti i prijatelja.

Njegov poslednji poslovni put, na koji je otišao zbog velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << međunarodnog projekta, bio je, tragično, i njegov poslednji životni put.

Rođen 1963. godine u Rijeci u Hrvatskoj, gde je završio osnovnu i srednju školu, Domitrović je potom završio Fakultet društvenih nauka u Ljubljani 1990.

Bio je umetnički i kulturni aktivista još od ranih studentskih dana.

Bio je suosnivač B-51, epicentra ljubljanske subkulture u Gerbičevoj, gde je stasao veliki broj važnih protagonista slovenačke umetničke i kulturne scene.

Kulturno društvo B-51 osnovao je 1991. godine, a 1993. godine pokrenuo je festival Ex Ponto, koji je prvobitno zamišljen kao platforma za sve izbegle umetnike koji su primorani da napuste svoje domove zbog izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije. Festival Ex Ponto kasnije se razvio u jedan od najvažnijih međunarodnih susreta pozorišne i izođačke umetnosti u regionu i šire, prepoznatljiv po kritičkom odnosu prema različitim pojavama u društvu.

Domitrović je bio i inicijator još dva važna projekta pod okriljem B-51 – projekta Rajvosa, koji je bio namenjen bosanskoj manjini u Sloveniji, te festivala Kluže, koji je smešten na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije u istoimenoj tvrđavi, poznatoj pre svega po jednoj od bitki za vreme Prvog svetskog rata.

Dugogodišnja međunarodna saradnja B-51, posebno kroz aktivnosti festivala Ex Ponto, podstakla su ga da dalje razvija ideju o umrežavanju. Uz podršku bivših ministara kulture i direktora pozorišta i festivala, mahom iz Istočne Evrope, osnovao je 2005. godine mrežu NETA, koja danas broji oko 70 festivala i pozorišnih kuća iz 20 zemalja.

“I sam imigrant, sa oštrim osećanjem za društvenu realnost, bio je veoma svestan važnosti međunarodne saradnje, što mu je pomoglo da gradi mostove među različitim kulturama i društvima”, istakao je kolektiv B-51, koji će naredno, 23. izdanje festivala Ex Ponto organizovati od 17. do 26. septembra u Ljubljani, a predstaviće umetnike iz više od 15 zemalja.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.