Preminuo Captain Beefheart

Izvor: B92, 18.Dec.2010, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Captain Beefheart

Legendarni muzičar i umetnik Don Van Vliet, koji je u rok istoriju ušao pod pseudonimom Captain Beefheart umro je u petak u 69. godini.

Predstavnici galerije "Michael Werner" u Njujorku potvrdili su da je Van Vliet umro posle komplikacija nastalih od multiple skleroze. U njujorškoj galeriji Captain je često izlagao svoje slike.

Kao muzičar Van Vliet je verovatno najpoznatiji bio po albumu "Trout Mask Replica," koji je objavljen 1969. godine i koji su potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Captain Beefheart and His Magic Band. 40 godina od objavljivanja ovaj album i dalje zvuči sveže, drugačije, psihodelično i potpuno autentično. U legendu je ušlo i Beefheartovo poznanstvo sa Frankom Zappom. Tokom osamdesetih Van Vliet se skoro u potpunosti posvetio slikanju i crtanju.

"The Captain" je bio ikona jednog posebnog perioda u američkoj istoriji, a pored zavidnog poznavanja brojnih muzičkih žanrova - od acid jazza do moderne klasike, bio je poznat i po fantastičnim vokalnim mogućnostima - iz svog glasa mogao je da izvuče tonove u rasponu od četiri ipo oktave....

Brojna reizdanja, antologije, obrade i usmeno predanje održavali su legendu o Captainu Beefheartu tokom poslednjih tridesetak godina, a on je i danas veliki uzor brojnim eksperimentalnim muzičarima širom sveta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Kapetan Bifhart

Izvor: SEEcult.org, 18.Dec.2010

Američki avangardni bluz i rok muzičar i vizuelni umetnik Don Ven Vlit (Van Vliet), poznat kao Kapetan Bifhart (Captain Beefheart ), preminuo je 17. decembra u Kaliforniji u 69. godini. Bifhart je preminuo od komplikacija multiple skleroze, saopštila je galerija “Majkl Verner” u Njujorku, navodeći...

Nastavak na SEEcult.org...

Umro Captain Beefheart

Izvor: Popboks, 18.Dec.2010

Juče je u Kaliforniji nakon duže bolesti u 69. godini preminuo uticajni blues, jazz i experimental rock muzičar i vizuelni umetnik Don Van Vliet, poznat kao Captain Beefheart

Nastavak na Popboks...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.