Preminuo Bora Todorović

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Bora Todorović

07.07.2014. - Odlazak legende

Proslavljeni glumac Bora Todorović preminuo je posle kraće bolesti u Beogradu.

Nekoliko dana nakon operacije slepog creva čuveni glumac se požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Hitno je operisan i lekari su konstatovali da je imao moždani udar nakon kojeg se nije budio iz kome.

Prethodna dva dana Bora Todorović se nije budio iz kome. Inače, pre operacije slepog creva, ovaj vrsni glumac je viđen na javnim manifestacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << gde ništa nije upućivalo na to da ima zdravstvenih problema. Tako je početkom prošlog meseca prisustvovao promociji knjige Bože Koprivice, kada je kao i uvek ćaskao sa svojim prijateljima a teme su bile umetnost i fudbal.

Todorović je rođen je 1930. godine u učiteljskoj porodici u Beogradu. Napustio je studije mašinstva i posvetio se studiranju glume. Bio je u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem, Markom Todorovićem kod profesora Joza Laurenčića.

Brat je slavne Mire Stupice, a otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb gde je četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama: Arsenik i stare čipke, Sprovod, Krmeći kas, Razvojni put Bore Šnajdera, Kape dole, Druga vrata levo, Mrak i šuma gusta, Pseće srce, Radovan III, Maratonci trče počasni krug, Čudo u Šarganu, Audijencija Vernisaž, Veština, Povratak.

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju.

Dobitnik je brojnih nagrada uključujući Sterijinu, nagradu Ćuran, Zoranov brk, Pavle Vusijić, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu.

KOLEGE: NESTAO JEDAN OD NAJVEDRIJIH GLUMACA

Poznati glumac Bora Todorović preminuo je jutros u Beogradu a sa njegovim odlaskom izgubili smo velikog glumca, jednu od najvedrijih ličnosti beogradskog pejzaža i sjajnog druga i prijatelja, ocenile su njegove kolege i prijatelji.

"Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najlmlađi u društvu. Ali, nažalost najmlađi i odlazi. Neizmerno sam tužan", rekao je Tanjugu režiser Goran Paskaljević.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je sa odlaskom Todorovića iz naše sredine "nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejžaža.

"I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije", rekao je Ćirilov Tanjugu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Todorovića "ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu".

To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu "Mreža" Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji.

Ono što je radio 80-tih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora: Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Ssijanom, Baletićem, Duškom Kovačevićem... je ono po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku, rekao je Zelenović.

"Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas se mogu čuti u svakodnevnom govoru i to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj načim i to je dokaz njegovog ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas", zaključio je on.

Izvor: novosti.rs    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Preminuo Bora Todorović, Kolege: On je bio oličenje Beograda i nema ko da ga nasledi

Izvor: Večernje novosti, 07.Jul.2014

Proslavljeni glumac Bora Todorović preminuo je posle kraće bolesti u Beogradu. Nekoliko dana nakon operacije slepog creva čuveni glumac se požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Hitno je operisan i lekari su konstatovali da je imao moždani udar nakon kojeg se nije budio iz kome. Prethodna...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.