Preminula istaknuta jugoslovenska književnica Vesna Krmpotić

Izvor: BKTV News, 21.Avg.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula istaknuta jugoslovenska književnica Vesna Krmpotić

Vesna Krmpotić, istaknuta hrvatska i jugoslovenska pesnikinja i književnica preminula je danas u 87. godinu, saopštila je Fondacija koja nosi njeno ime. 

Iza nje ostao je književni opus od 108 knjiga, a u saopštenju Fondacije navodi se da Vesna Krmpotić decenijama nije prestajala da iznenađuje čitaoce "pesništvom i prozom primarno protkanom zaljubljenošću u bezvremeni portal indijske civilizacije".

Rođena je 17. juna 1932. godine u Dubrovniku, a osim u rodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << gradu školovala se u Splitu, Zagrebu, Nju Delhiju, Vašingtonu, Akri i Beogradu.

Objavila je preko stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovetki, romana, drama, antologija...

Autorka je najveće pesničke zbirke u svetskoj književnosti "108 x 108", koja sadrži 11.664 pesme.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih i priznanja "Ivan Goran Kovačić" za roman "Brdo iznad oblaka".

Laureat je i nagrade "Vladimir Nazor" za životno delo.

Društvo hrvatskih književnika nominovalo je za Nobelovu nagradu za književnost, a među vrednim nagradama koje je dobila nalazi se i priznanje "Tin Ujević" za doprinos hrvatskom pesništvu.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminula pjesnikinja Vesna Krmpotić

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2018

BEOGRAD - Vesna Krmpotić, istaknuta hrvatska i jugoslovenska pjesnikinja i književnica preminula je danas u 87. godinu, saopštila je Fondacija koja nosi njeno ime...Iza nje ostao je književni opus od 108 knjiga, a u saopštenju Fondacije navodi se da Vesna Krmpotić decenijama nije prestajala da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.