Preminula Nedžmije Pagaruša, diva albanske muzike

Izvor: B92, 07.Feb.2020, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Nedžmije Pagaruša, diva albanske muzike

Diva albanske muzike Nedžmije Pagaruša preminula je danas u Prištini u 86. godini, objavila je njena porodica.

Bila je među onim kulturnim stvaraocima koji nikada nisu prihvatali da pevaju nešto što nije imalo kulturne vrednosti, posebno tradiciju albanske narodne muzike. Školovanje je završila u Beogradu, dok je na koncertima nastupala u svim gradovima bivše SFRJ i širom sveta.

Pevala je ukupno 150 pesama koje su u njenom izvođenju postale hitovi, a bila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ikona profesionalnog ansambla "Šota" iz Prištine.

Njen najpoznatiji hit je pesma "Baresha" (Čobančica), koju je komponovao njen suprug Redžo Mulići. Imala je takođe i nekoliko zapaženih filmskih uloga, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminula MUZIČKA DIVA i GLUMICA albanskog porekla! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2020

Nekadašnja istaknuta jugoslovenska i albanska umetnica Nedžmije Pagaruša, preminula je u 87 godini, objavila je na Fejsbuku njena porodica...Osnovnu školu je završila u Mališevu, a zatim je tri godine pohađala solo pevanja u muzičkoj školi u Beogradu. Muzičku karijeru započela je kao solista...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.