Preminula Harper Li, autorka kultnog romana Ubiti pricu rugalicu

Izvor: Blic, 19.Feb.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Harper Li, autorka kultnog romana "Ubiti pricu rugalicu"

Harper li, čuvena američka spisateljica, poznata po romanu “Ubiti pticu rugalicu”, umrla je danas u 90. godini života.

Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” ovenčan je Pulicerovom nagradom 1961, a prodat je u 30 miliona primeraka i preveden na više od 40 jezika.

Nakon velikog i neočekivanog uspeha sa ovim delom, Harper Li je odlučila da se povuče iz javnosti.

Živela je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednom staračkom domu u Monrovilu, u državi Alabami. Autorka je bila slepa, gluva i nepokretna od 2007. godine usled posledica šloga.

Predsedničkom medaljom slobode za svoj doprinos književnosti odlikovana je 2007.

“Ubiti pticu rugalicu” smatra se klasikom američke književnosti, po kojem je 1962. godine snimljen istoimeni kultni film koji je dobio i nekolio Oskara.

Sama spisateljica je dala odobrenje da se pronađeni rukopis objavi pod imenom “Idi i postavi stražara” kao nastavak njenog prvog dela, iako je ovaj rukopis zapravo bio inspiracija za njen poznati roman.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminula Harper Li, autorka romana "Ubiti pticu rugalicu"

Izvor: RTS, 19.Feb.2016

Američka spisateljica Harper Li, poznata po knjizi "Ubiti pticu rugalicu", preminula je u 89. godini života. . Američka spisateljica Harper Li, autorka romana "Ubiti pticu rugalicu" preminula je u 89. godini u rodnom Monrovilu,...

Nastavak na RTS...

Preminula Harper Li, autorka romana "Ubiti pricu rugalicu"

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2016

Harper li, čuvena američka spisateljica, poznata po romanu “Ubiti pticu rugalicu”, umrla je danas u 90. godini života...Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami...Roman “Ubiti pticu rugalicu” ovenčan je Pulicerovom nagradom 1961, a prodat je u 30 miliona primeraka...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.