Preminula Čavela Vargas

Izvor: B92, 06.Avg.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Čavela Vargas

Pevačica Čavela Vargas, koja je prkosila polnim stereotipima i postala jedna od najpoznatijih pevačica Meksika, preminula je u 93. godini, prenose svetske agencije.

Njena prijateljica i biograf Marija Kortina rekla je da je Vargasova umrla 5. avgusta u bolnici u gradu Kvernavaka gde je primljena zbog problema sa srcem i disanjem.

Vargasova je postala slavna, prkoseći stereotipima u svojoj zemlji, pevajući pohotne "rančera" pesme, noseći mušku odeću i pištolj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa nezaobilaznom cigaretom u jednoj i čašom pića u drugoj ruci.

Iako je odbila da menja zamenice u ljubavnim pesmama o ženama, što je publika očekivala, mnoge njene verzije meksičkih narodnih pesama postale su kultni klasici.

Rođena u San Hoakin de Floresu u Kostariki, 17. aprila 1919. godine, Vargasova je emigrirala u Meksiko kada je imala 14 godina. Kao tinejdžerka pevala je po ulicama, a tek u svojim tridesetim postala je profesionalna pevačica.

"Nikada se nisam bojala ničega, jer nikada nikoga nisam povredila", rekla je ona publici na počasnom koncertu u Meksiko Sitiju u junu 2011. "Uvek sam bila stara pijandura".

Vargasova je snimila 80 albuma, postavši vodeća figura u umetničkim krugovima Meksiko Sitija sredinom 20. veka. Bila je prijateljica slikara Fride Kalo i Dijega Rivere i bliska prijateljica španskog pisca Federika Garsije Lorke.

Dobila je titulu "počasnog građanina" Meksiko Sitija i španski Veliki krst Izabele Katoličke. Akademija latinske muzike joj je 2007. dodelila nagradu za životno delo.

Pojavila se u filmu "Frida" 2002. pevajući "La Llorona" (Ona koja plače) svojim promuklim, ali prepoznatljivim glasom.

"Mislim da ne postoji pozornica dovoljno velika za Čavelu", napisao je španski reditelj Pedro Almodovar koji je njenu muziku koristio u mnogim svojim filmovima.

Iako su njene veze sa ženama bile opšte poznate, Vargasova se nikada nije javno deklarisala kao lezbijka sve do objavljivanja aurobiografije "Y si quieres saber de mi pasado" (Ako želite da znate o mojoj prošlosti) kada je imala 81 godinu.

"Ono što boli nije to što sam homoseksualac, već što mi se to nabija u nos kao da je kuga", napisala je ona.

U mladosti, Vargasova je bolovala od dečje paralize i svoj oporavak pripisivala je šamanima koje je konsultovala. Njen lekar Hoze Manuel Nunjez rekao je juče da je pevačica odbila da je prikače na kiseonik ili bilo koju drugu meru održavanja u životu.

"Morala je da umre prirodno", rekao je on. Kortina je rekla da je Vargasova otišla mirno.

Prošle godine Vargasova je radila, objavivši novi album Lorkinih pesama i pevajući u invalidskim kolicima pred oduševljenom publikom. U intervjuima je rekla da se "pomirila sa životom" i da će u smrt "otići sa zadovoljstvom".

"Svako od vas neka me se seća kako želi, svako neka kaže šta su osećali i kako su živeli samnom", rekla je ona. "Od Boga tražim da gdegod odem jednog dana, da dođete da me pozdravite i ja ću pozdraviti sve vas".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.