Premijera u Bitef teatru

Izvor: B92, 31.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera u Bitef teatru

U Bitef teatru premijerno je izvedena predstava "Slučaj Vojcek - Hinkeman" po konceptu i u režiji Ane Tomović.

Dramaturg predstave Vuk Ršumović adaptirao je dva nemačka klasična komada - "Vojceka" Georga Bihnera iz 19. i "Hinkemana" Ernsta Tolera iz prve polovine 20. veka.

U skladu sa temom tih drama - sudbinom vojnika koji se sa ratišta vraćaju oštećeni, fizički ili psihički, u tekst predstave uključena su svedočenja srpskih vojnika, učesnika ratova na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkanu u prošloj deceniji.

Pored toga, glumci - Nemanja Oliverić, Milena Predić, Damjan Kecojević i Miloš Đorđević govore lična sećanja iz perioda s početka 90-ih godina prošlog veka, kada su bili sasvim mladi ili čak deca.

Namera autora, kako je navedeno u programu predstave, jeste da se kroz ovaj "dramaturško-rediteljski eksperiment postavi pitanje ugrožene muškosti u Srbiji danas i da se pokuša sagledavanje aktuelne srpske posleratne stvarnosti iz perspektive generacije koja je potpuno nesvesno prošla kroz devedesete".

Prema prvim utiscima publike, ta ideja angažovanog teatra bila je bolja od realizacije predstave koja je ostala pomalo nejasna u preplitanju scena iz dva komada i dokumentarnih delova.

Bihnerova drama svedena je na tri-četiri scene odnosa između Vojceka i njegove Mari.

Iz Tolerovog komada izvučena je ljubavna drama Hinkemana i Grete.

Obe priče potresno pokazuju nemoć povratnika sa ratišta da se u punoj meri vrate u normalan život, ali čini se da je društvena strana problema ostala u drugom planu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.