Premijera slet opere Nema zemlja Peđe Vraneševića

Izvor: Blic, 16.Dec.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera slet opere "Nema zemlja" Peđe Vraneševića

Slet opera "Nema zemlja" kompozitora i tekstopisca Peđe Vraneševića, premijerno će biti izvedena večeras u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda.

Autor opere, novosadski multimedijalni umetnik Vranešević, "najveći roker među konceptualistima i najveći konceptualista među rokerima", adaptirao je svoju do sada neizvođenu operu "Fabrike radnicima" iz 1971. godine kao umetničko viđenje onog što nije prestajalo da nam se događa svih ovih godina, istaknuto je u najavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Doma omladine.

Uz žanrovsku raznovrsnost: ska, rege, valcer, rokenrol, autor, po uzoru na antičku dramu uvodi naratora i hor. Za slet operu "Nema zemlja" angažovao je grupu PVC Pop& The Red Black Gang Of Four sa Vladimirom Opsenicom, vokal i električna gitara, vokale Mirjanu Draganić i Vojislava Maleševa.

Grupi će se na koncertnom izvođenju pridružiti specijalni gosti: ćerke Galja, koncertna pijanistkinja koja živi i stvara u Kelnu, klavijature i vokal i Nataša, koreografkinja i plesač, zatim Milan Kerezović, vokal i saksofon, Duša Rašković, vokal i udaraljke i Zoran Tegeltija, vokal i bubnjevi.

Scenografiju Vraneševićeve opere čini replika instalacije književnika Slobodana Tišme "Kocka" iz vremena kada su dvojica umetnika zajednički krenuli u avanturu uvođenja novih umetničkih postupaka u tadašnji jugoslovenski prostor u okviru umetničke grupe Kod.

Premijerno izvođenje opere prati izložba Vraneševićevih najnovijih likovnih radova i artepaket slet opera "Nema zemlja", serija printova, tekst o sudbini opere od nastanka do danas i CD.

Novosadska premijera opere zakazana je za 22. decembar u Studiju M Radio Novog Sada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.