Premijera predstave romskog teatra

Izvor: S media, 22.Dec.2009, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave romskog teatra

Predstava "Vorld džipsi dens" jedinstvenog romskog teatra u Evropi "Suno e Rromengo" iz Novih Karlovaca imaće beogradsku premijeru u sredu, 23.decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u ovom Centru.

Osnivač romskog teatra Zoran Jovanović rekao je da je predstava ritualnog karaktera uz prizore i stilizovanu nacionalnu igru Roma iz više evropskih zemalja, radjena po uzoru na stilizovane nacionalne igre poput Riverdensa, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << premijerno izvedena 28. novembra u Novim Karlovcima na matičnoj sceni.

"Medju brojnom publikom na premijeri bili su naši ugledni glumci, reditelji i kritičari koji su ocenili da ovu predstavu punu optimizma mora videti i beogradska publika, na njihov nagovor eto nas u prestonici", kazao je reditelj i prvi čovek romskog teatra Jovanović.

On je istakao da su u vreme velike krize upravo potrebne ovakve predstave koje šalju poruku ljudima da i kada je jako teško pozitivna energija daje drugačiji uvid u stvarnost.

"Na kraju prošle godine premijerno smo izveli predstavu "Romokaust" o stradanju Roma tokom drugog svetskog rata, logorima, u kojoj je telo bilo mučeno, ono koje trpi, sada se vraćamo ritualnom diskursu, onome što smo radili na početku kao teatar prizora i pokreta", kazao je Jovanović.

Ističući da u romskom teatru ima malo verbalnog jer je "jedino govor tela univerzalni jezik" što se potvrdilo na brojnim gostovanjima širom Evrope gde je odziv i prijem publike za njih bio šokantan, Jovanović je rekao da je nova predstava bez teksta, samo romske igre ali izvan tradicionalnih okvira u kojima se izvode, svadbe ili neka druga veselja, stilizovana igra Roma iz čitave Evrope, od Rusije, Turske, Španije, Rumunije do Srbije.

"Opšte je poznato da Romi znaju da igraju ali je retko vidjeno osim na svadbama i drugim veseljima, sada smo želeli na jednom mestu da stilizujemo romsku nacionalnu igru i približimo drugim narodima", kazao je Jovanović.

Članovi romskog teatra, njih 16 starosti od sedam do 36 godina, koliko ima osnivač i reditelj Jovanović, premijerno će u Beogradu izvesti romske igre : ruske, rumunske, turski orijentalni ples, vranjansku igru, igru Roma iz Vojvodine i hip hop "Djurdjevdan".

Romski teatar "Suno e Rromengo" iz Novih Karlovaca postoji deset godina a od 2008.godine potpisivanjem protokola sa Ministarstvom kulture i Izvršnim većem Vojvodine postaje jedini profesionalni romski teatar na Balkanu.

Pored predstava, romski teatar je i svojevrsna škola u kojoj se edukuju mladi glumci Romi od strane profesionalnih glumaca.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.