Premijera predstave Venera u krznu u režiji Tatjane Mandić Rigonat

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 17:03

Premijera predstave "Venera u krznu" u režiji Tatjane Mandić Rigonat

Drama "Venera u krznu" Dejvida Ajvsa nije dramatizacija čuvenog romana iz 19. veka "Venera u krznu" Zahera Mazoha, već originalno dramsko delo. Po ovoj drami Roman Polanski je 2013. godine snimio film, kao satiru o seksizmu. Drama počinje kao priča o piscu Tomasu Novačeku, koji je dramatizovao roman Zahera Mazoha, a želi i da ga režira, pa organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu, koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju, viziju Vande fon Dunajev, dominantne žene, okrutne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Venere iz Mazohovog romana. Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, pa se između njih dvoje razvija složena psihološka igra, koju Dejvid Ajvs dijaloški majstorski gradi.

U drami "Venera u krznu" Dejvid Ajvs rekontekstualizuje roman Zahera Mazoha. On ga koristi kao građu za komponovanje višeslojne savremene prozorišne priče koja preispituje temu mazohizma, odnose dominacije i pokoravanja, pozicije i igre moći na više nivoa i planova. Tema osvete Venere, zbog civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći žene, tutnji kroz dramski tekst. Pozornica postaje mesto borbe glumice u reditelja, mesto njihovog uzajamnog propitivanja baš kao i likova iz Mazohovog romana, kulturoloških obrazaca, uloga i pozicija žene i muškarca unutar njih. Pozornica je mesto u kojem rodne uloge gube svoj društveni oslonac i postaju ambivalentne i zamenjive. Mesto u kojem su razne energije, strasti, stavovi, predrasude, upliću u stvaralački proces. Mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda, nagoni. To je mesto zanosa i otkrića onoga o čemu ćutimo ili nismo svesni bili da postoji u nama. Stvaranje u pozorištu je bodrijarovsko zavođenje.

Na najdubljem nivou drama slavi kreativni princip žene, oličen u mitskoj Veneri-Afroditi, koja ima mnoga lica. Intrigantan je u kontekstu pokreta "Me Too". Vraća nas na suštinska pitanja i inteligentno ismeva pseudokanone kojima se, u ime slobode, manipuliše slobodom i žene i muškarca.

Roman "Venera u krznu" Zahera Mazoha bio je inspiracija Francu Kafki za priču "Preobražaj", legendarnoj grupi Velvet anderground i Lu Ridu za pesmu "Venus in furs" (1967).

Reditelj Hesus Franko (1969) zatim Viktor Nuvenhas i Martje Sejfer (1994) snimili su filmove "Venera u krznu". Roman je bio inspiracija mnogim slikarima. Sa Zaherom Mazohom i njegovom "Venerom u krznu", objavljenom 1870. godine, mazohizam kao tema umetničkog dela je na poetičan i književno složen način, ušao u književnost.

Prevod drame s engleskog: Elio Rigonat

Kostim: Mina Miladinović

Dramaturgija i prostor: Tatjana Mandić Rigonat

Muzika: Elio Rigonat

Scenski pokret: Igor Koruga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.