Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera opere Sergeja Prokofijeva "Madalena"

Proslava 125 godina od rođenja Sergeja Prokofijeva biće obeležena premijerom opere „Madalena“ koju će prvi put u regionu izvesti studenti Fakulteta muzičke umtenosti u Beogradu 29. juna 2016. godine u 20 časova u sali Ruskog doma u Beogradu.

Opera Madalena predstavlja jedno od retkih ne tako često izvođenih dela Sergeja Prokofijeva. Po odluci Vlade Ruske Federacije, ova godina je proglašena za godinu ovog znamenitog ruskog kompozitora. U saradnji sa Ruskim domom u Beogradu, Fakultet muzičke umetnosti će se pridružiti proslavi ovog značajnog jubileja premijerom njegove opere. Operom će dirigovati Milica Ilić, dok režiju potpisuje Vladan Đurković. Svi učesnici opere su studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu . Glavne likove tumače Vesna Marković, sopran, Mladen Prodan, tenor i Nikola Mikić, bariton, dok je desetočlani orkestar takođe sastavljen od studenata. Dok umetničko vođstvo nad ovim projektom potpisuje uvažena profesorka Ljudmila Gros Popović.



Madalena je opera za koju je kompozitor sam napisao libreto po komadu Baron Lievena, koji je pisan po uzoru na komad Oskara Vajlda "Firentinska tragedija". U autobiografiji Prokofijev je napisao: „Radnja Madalene obiluje sukobima, ljubavlju - izdajom i ubistvom.“ U centru ljubavnog trougla nalazi se fatalna žena Madalena, koja svojim manipulacijama dovodi do smrti i muža i ljubavnika. 

Kompozitor je pokušavao da postavi na scenu ovo delo tokom svog života nekoliko puta, mađutim uprkos velikim naporima to se nije desilo. Opera se prvi put susrela sa publikom tek osamdesetih godina dvadesetog veka, što ga ubraja u ne tako često izvedena dela ovog velikog kompozitora. Tako da ova postavka koju su priredili profesori i studenti Fakulteta muzičke umenotsti u Beogradu predstavlja jednu važnu kariku u afirmaciji opere u regionu.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.