Premijera filma Sinema komunisto u Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera filma "Sinema komunisto" u Zagrebu

ZAGREB -

U punoj dvorani zagrebačkog bioskopa "Evropa", sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Sinema komunisto", srpske rediteljke Mile Turajlić.

Publika, u kojoj je bio veliki broj kulturnih i javnih radnika, film je nagradila jakim aplauzom.

"Bila sam veoma uzbuđena, pošto je dovesti film u Zagreb bio velik ispit, ali mi je drago da su ljudi uživali u filmu", rekla je Turajlićeva Tanjugu nakon projekcije.

Govoreći o saradnji sa učesnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u filmu, navela je da je bilo teško ubediti ljude da govore na filmu.

"S jednim izuzetkom, svi likovi u filmu su isprva rekli da neće da učestvuju, pa je sledila duga borba i dugo ubeđivanje da sam ozbiljno pristupila temi i da sam se ubila od istraživanja materije tokom pet godina. Kad je film prikazan u bioskopima i dobio gomilu nagrada, onda su svi rekli da su znali da dobro radim", kazala je Turajlićeva.

Na pitanje zašto, pored Veljka Bulajića, u filmu nije bilo još filmskih ličnosti van Beograda, Turajlićeva je odgovorila da je imala nameru da u filmu bude po jedan predstavnik svake filmske profesije.

"Imala sam nameru da u film uvrstim i kamermana Tomislava Pintera, napravila sam s njim preliminarni razgovor, ali je bolest učinila svoje", dodala je ona.

Film se veoma svideo poznatom reditelju Vinku Brešanu.

"Film je jako dobar, duhovito složen i sa stavom koji se, ipak, bavio partizanskim filmom, kao jednim izdvojenim segmentom", rekao je Brešan, podsetivši da je Tito voleo filmove, pa je i podsticao njihovo snimanje.

"U Jugoslaviji je rađeno i jako puno drugačijih filmova, recimo Krste Papića ili Živojina Pavlovića, koji nisu našli mesto u ovom filmu, ali to nije ni trebalo. Tema je zapravo šta je to bio državni film", rekao je Brešan, dodajući da nikada ne bi radio partizanske filmove, ali voli da ih gleda.

Reditelj Lordan Zafranović takođe hvali film, ističući da je stekao dobar utisak.

"Tim periodom bavio sam se u jednoj epizodi u seriji o Titu", rekao je Zafranović.

"Film je napravljan veoma moderno, a najvažnije je da drži gledaoca dva sata. Šteta je što su izostavljeni drugi filmski centri, jer se govori samo o 'Avala filmu'. Tužna je slika 'Avala filma' danas, ali je još tužnija slika zagrebačkog 'Jadran filma', koji je, takođe, radio dosta partizanskih filmova", kazao je Zafranović.

"Film je odličan zato što se neko usudio da progovori o onom šta je bilo i gde smo sada", rekao je predsednik Udruženja društava "Josip Broz Tito" Tomislav Badovinac.

"Sinema komunisto", film koji će biti prikazivan u nekoliko bioskopa, oglašen je kao jedini dokumentarni film koji je prikazan u bioskopima u Srbiji i koji je dobio više od deset međunarodnih nagrada i bio prikazan u konkurenciji IDFA-e i Tribeka Film Festivala.

Među sagovornicima u filmu su glumac Bata Živojinović, za koga je premijera bila povod za prvi razgovor za neki hrvatski medij (Hrvatsku televiziju), nakon 20 godina, reditelj Veljko Bulajić, producent Dan Tana, pa i Leka Konstantinović, koji je 32 godine bio lični Titov kinooperater.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aplauzi za "Cinema Komunisto" u Zagrebu

Izvor: Blic, 30.Sep.2011

U punoj dvorani zagrebačkog bioskopa "Evropa", sinoć je održana premijera dokumentarnog filma "Cinema Komunisto" srpske režiserke Mile Turajlić. Publika, u kojoj je bio veliki broj kulturnih i javnih radnika, film je nagradila jakim aplauzom. ..Pre projekcije, nakon koje sledi prikazivanje filma...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.