Premijera drame Rodoljubac u Zvezdara teatru

Izvor: Studio B, 24.Jan.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera drame "Rodoljubac" u Zvezdara teatru

U Zvezdara teatru sinoć je premijerno izvedena predstava "Rodoljubac", po tekstu Milovana Vitezovića, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića.

Publika je dugim aplauzom pozdravila glumački ansambl koji je predvodio Igor Đorđević u liku velikog srpskog književnika, komediografa i prosvetitelja Jovana Sterije Popovića (1806-1856).

Ovaj istorijski, biografski komad istovremeno je intimna, gotovo lirska priča o mogućim Sterijinim razmišljanjima pred smrt. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

U svojoj kući u rodnom Vršcu, dok ga žena (igra je Isidora Minić) grdi zbog problema koje će sigurno imati ako objavi najnoviji rukopis "Rodoljupci", teško bolesni pisac u bunilu "razgovara" sa pokojnim ocem (Radoslav Milenković) koji mu zamera što ga je ismejao u komadu "Kir Janja", ali mu i priznaje koliko je bio ponosan na sinovljev uspeh.

Sterija se seća i majke (Zorana Bečić), ponovo se raspravlja sa Tomom Vučićem Perišićem (Dejan Lutkić) koji ga je oterao iz ondašnje Srbije, u kojoj je, po pozivu Obrenovića, tokom devet godina osnivao škole i pozorišta...

Za razliku od Sterijinih komedija, u ovom komadu nema smeha. Predstava teče lako, ali svojim sadržajem oživljava neveselu sudbinu iskrenog rodoljupca.

Kako je u programu predstave zapisao Vitezović, Sterija je, kao sin Grka i Srpkinje, imao izbor.

"Opredelio se za Srbe, tako da nikad nije zažalio i kad su mu oni davali za to dovoljno razloga, ponekad i previše. Voleo ih je neizmerno i oni su mu uzvraćali baš na srpski način. Spoznao je i iskusio srpske karaktere. Srbija mu je bila usudna zemlja".

"Tragedije je kao velike opomene zasnivao na srpskoj istoriji, u koju je i sam ušao komedijom. Tragedija je bila njegov san da Srbi dožive pročišćenje", poručio je Vitezović.

Scenografiju građanske kuće iz 19. veka potpisuju reditelj Bradić i Mile Jeremić, stilizovane kostime iz epohe Marina Vukasović Medenica, a kompozitor je Zoran Erić.

Dramaturg predstave je Dušan Kovačević, upravnik Zvezdara teatra koji na repertoaru već ima predstavu "Rođendan gospodina Nušića", a u planu je da sledeća predstava bude posvećena Radoju Domanoviću.

"Želimo da neke od izuzetno važnih ljudi, pre svega za pozorište, vidimo na sceni, ne samo njihova dela koja su igrana i poznata, već njihove živote kroz koje se može tumačiti i objasniti zašto su pisali baš to što su pisali, kako su živeli, koje je to vreme bilo iz kog su nastali ti nama poznati komadi", kaže Kovačević.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Premijera drame "Rodoljubac" u Zvezdara teatru

Izvor: B92, 24.Jan.2015

U Zvezdara teatru večeras je premijerno izvedena predstava "Rodoljubac", po tekstu Milovana Vitezovića, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića...Publika je dugim aplauzom pozdravila glumački ansambl koji je predvodio Igor Đorđević u liku velikog srpskog književnika, komediografa i prosvetitelja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.