Premijera Zamka Franca Kafke u JDP

Izvor: B92, 08.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera Zamka Franca Kafke u JDP

Premijera drame "Zamak" prema istoimenom romanu Franca Kafke biće održana na sceni "Bojana Stupice" u petak 9. maja, saopštio je na konferecniji za novinare umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović.

On je naglasio da je ova predstava vezana za obeležavanje 60. godišnjice od osnivanja JDP jer se njome otvara novi ciklus u okviru repertoarske politike ove pozorišne kuće koja želi da oda počast literarnim "ocevima" Moderne.

"JDP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 'čedo' moderne i osećamo obavezu da se odužimo ljudima kao što su, pored Kafke, Gudvin, Brok, Prust, Džojs... koji uglavnom nisu pisali za teatar i zato ćemo izvoditi dramatizacije njihovih književnih dela", kazao je Stojanović i dodao da mu je Nebojša Glogovac pre sedam godina dao rukopis Dušana Bogovića koji je dramatizovao "Zamak".

Prema njegovim rečima, bio je impresioniran kako je Bogović živo, jasno, precizno i duhovito, na jedan rafiniran način, preneo tako hermetičko štivo u scensku formu i samo je čekao da se pojavi mladi režiser za koga će smatrati da je pogodan.

"Odmah sam imao u vidu Nikolu Zavišića za taj posao i ono što sam do sada video na sceni je ono čemu sam se potajno nadao i zato puna srca predajem publici ovu predstavu" istakao je Stojanović i pozvao gledaoce da vide " neobičnu predstavu, zanimljivu na uvrnut način".

Bogović je objasnio da je Kafkin roman pun simbolike i da nijedan zamak, bilo da je fizički ili mentalni, nije lako osvojiti.

"Svako od nas nosi u sebi neki 'zamak' koji pokušava da osvoji ili da mu se makar približi, da zagrebe njegove zidine, da pokuša da ga sruši, zapali, i onda ode", naglasio je dramaturg koji je predstavu postavio kao dilemu - srušiti ga ili osvojiti, ali ostavlja mogućnost da je to samo poziv na akciju.

Režiser je pohvalio ceo ansambl, a posebno je izdvojio saradnju sa kompozitorkom Sonjom Lončar, koja prvi put radi u JDP, mada njih dvoje imaju dugogodišnju saradnju, kao i sa koreografom Dunjom Jocić.

Za njega je režija jednog Kafkinog dela bila avantura i prilika da pokaže svoje interesovanje za kreativno korišćenje svetla pošto je trebala da se postigne "kafkijanska atmosfera".

Glavnu ulogu gospodina K igra Nebojša Glogovac koji je ocenio da je bilo veoma hrabro što se Stojanović odlučio da postavi na scenu Kafku i on, kao najstariji član ekipe, odlučio je da lik igra kao "evrimena" (običnog čoveka) što ga je odvelo u ozbiljno istraživanje koje mu je bilo zanimljivo.

Pored Glogovca u predstavi igraju Jelena Ćuruvija-Đurica, Milena Vasić Ražnatović, Sena Đorović, Nebojša Milovanović, Nikola Vujović, Bojan Dimitrijević i Bojan Lazarov.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dileme deteta i ciljevi odraslih

Izvor: Blic, 09.Maj.2008, 07:37

Na sceni „Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta večeras (20.30) je premijera komada „Zamak" po istoimenom romanu Franca Kafke, dok će Malo pozorište „Duško Radović" sutra (20) premijerno prikazati Čehovljevu „Stepu". Dva najinventivnija pozorišta u gradu, jedno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.