Premijera  Semper idem u somborskom pozorištu 23. novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera "Semper idem" u somborskom pozorištu 23. novembra

Premijera komada "Semper idem" prema romanu Đorđa Lebovića u režiji Gorčina Stojanovića je komad koji će somborska pozorišna publika videti 23. novembra, povodom Dana somborskog teatra. 

Tri predstave u jednoj sa čitavim ansamblom i priča koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, jer to nije učinio ni roman Đorđa Lebovića. Za reditelja je to bio izazov.

Gorčin Stojanović, reditelj predstave kaže: "Što kaže Teofil Pančić to je stvarno prvo remek delo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpske književnosti u 21. veku, ili ja se usuđujem reći do sad jedino."

Pred premijeru Somborci su imali priliiku da razgovaraju sa suprugom Đorđa Lebovića, Zlatom, koja kaže da je roman čitala još u rukopisu.

"Osećala sam da je to prava stvar koju radi. Posle logora on je rekao: Postoje dve mogućnosti, ili da zaboravim, da bih preživeo, ili da zaboravim, ili da pišem o tome, izabrao sam ono drugo."

Tragovi u 30 slika izložba o Đorđu Leboviću i drugim somborskim jevrejima autorki Milke Ljuboje i Ljubice Bačić

Sandra Papo Fišer, predsednica Jevrejske opštine Sombor ističe: "Ova dokumentacija što vidite na ovim panoima su deportacioni kartoni mađarske okupacione vlasti pre deportacije jevreja u logore 1944. gopdine. Ove slike su sačuvane sasvim slučajno u jevrejskoj zajednici, porodicama koji su preživeli i ljudi koji su pokušali da sačuvaju na neki način o njima saznanje."

Premijera najdužeg komada postavljenog na somborsku scenu zakazana je za subotu u 18 sati, a karte su rasprodate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.